Brač Online

Portal otoka Brača - već 15 godina s vama

MIRCA

Svega 3 kilometra zapadno od Supetra, nalaze se Mirca. Podignuta na kuratiju ili kapelaniju, Mirca se sastoje od gornjih (starih) i donjih (novih) Miraca.
Stari dio mjesta smješten je južno od glavne ceste. Mjesto su osnovali stanovnici obližnjeg Sutivana i Donjeg Humca u 16. st.

Ime Mirca nastalo je od latinske imenice murus ("zid"). U srednjem vijeku mjesto je nosilo ime Mirac ("mali zid"), ali kao i mnoga braèka mjesta,kasnije dobiva množinski oblik Mirca.

POVIJEST

Iz povijesnih dokumenata saznaje se da je mjesto Mirca osnovano u 16. stoljeću.

Iako su ga osnovali tadašnji stanovnici Sutivana i Donjeg Humaca, ono danas pripada supetarskoj općini. Mirca su dobila ime od izvedenice latinske riječi "murus" što na latinskom znači zid. Kao i u svim bračkim mjestima kršćanstvo je obilježilo razvoj mjesta pa je u 18. stoljeću izgrađena Crkva Navještenja Marijina.

Crkva se nalazi u starom dijelu mjesta, na južnoj strani glavne ceste. Kasnije se dio stanovništva seli sjevernije, prema moru. Tamo se kuće grade uz obalu u vali Gumonca.

ŽUPA

Kao župa, Mirca postaju tek 1825.godine. Prvi župnik bio je don Tito Laurić iz D.Humca.

Župna crkva se počela graditi 1579.g. kada su Mirca imala svega 70 stanovnika. U to su se vrijeme Mirca odvojila od Donjeg Humca i pripojila Sutivanu. Župna crkva je posvećena Pohoðenju BDM. Taj blagdan se slavi 2.VII., a u puku se taj dan još naziva svojim prastarim oblikom - Gospa Miraška (Gospa od Zida) i sv. Elizabeta (po Marijinoj rođakinji Elizabeti koju je pohodila).

Iz temelja je podignuta nova crkva 1733.g., a nove dimenzije dobila je 1858.g. Tada je crkva produljena, a sagraðen je i zvonik te novo pročelje.

U crkvi su dva mramorna i tri drveno-gipsana oltara na kojima su uz kipove i tri oltarne pale. Spomena je vrijedna slika Pieta F.Tironija iz 1783.g.

U mjestu i okolici smješteno je još niz malenih kapela s kipovima ili slikama Gospe i svetaca. Na mjesnom groblju je crkvica sv. Terezije M. podignuta 1931.g. zaslugom Virgilija Bakulića.

FOTO GALERIJA

{vsig}info-mjesta/mirca{/vsig}

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.