Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Najnovije vijesti s otoka

IVAN VILIBOR SINČIĆ O PROBLEMU OTPADA

Član europskog odbora za okoliš, naš novi europski parlamentarni zastupnik Ivan Vilibor Sinčić održao je tiskovnu konferenciju pred Ustavnim sudom RH zbog problema s otpadom u Hrvatskoj.

LAGUR RADIONICE

LAGUR Brač 24. listopada 2019. godine objavio je prve Natječaje iz svoje Lokalne razvojne strategije u ribarstvu. Riječ je o ukupno tri Natječaja namjenjenim različitim sektorima i korisnicima vezanim uz...

SUPETARSKI VATROGASCI U ERSMUS+ PROGRAMU

Mladi vatrogasci iz dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar završili su prošle nedjelje svoje sudjelovanje u Ersumus+ programu u slovenskoj Postojni.

U BOLU PREDSTAVLJEN PROJEKT AIRQ

Na Okruglom stolu o kvaliteti zraka u sklopu 11. nacionalnog znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem „ZAŠTITA ZRAKA 2019“ danas je u Bolu na otoku Braču predstavljen projekt AIRQ – Proširenje...

PREDLOŽENA HITNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Udruga ZaNaS predložila je hitnu sjednicu Gradskog vijeća Grada Supetra na temu otpada i deponija.

MIRCA

Svega 3 kilometra zapadno od Supetra, nalaze se Mirca. Podignuta na kuratiju ili kapelaniju, Mirca se sastoje od gornjih (starih) i donjih (novih) Miraca.
Stari dio mjesta smješten je južno od glavne ceste. Mjesto su osnovali stanovnici obližnjeg Sutivana i Donjeg Humca u 16. st.

Ime Mirca nastalo je od latinske imenice murus ("zid"). U srednjem vijeku mjesto je nosilo ime Mirac ("mali zid"), ali kao i mnoga braèka mjesta,kasnije dobiva množinski oblik Mirca.

POVIJEST

Iz povijesnih dokumenata saznaje se da je mjesto Mirca osnovano u 16. stoljeću.

Iako su ga osnovali tadašnji stanovnici Sutivana i Donjeg Humaca, ono danas pripada supetarskoj općini. Mirca su dobila ime od izvedenice latinske riječi "murus" što na latinskom znači zid. Kao i u svim bračkim mjestima kršćanstvo je obilježilo razvoj mjesta pa je u 18. stoljeću izgrađena Crkva Navještenja Marijina.

Crkva se nalazi u starom dijelu mjesta, na južnoj strani glavne ceste. Kasnije se dio stanovništva seli sjevernije, prema moru. Tamo se kuće grade uz obalu u vali Gumonca.

ŽUPA

Kao župa, Mirca postaju tek 1825.godine. Prvi župnik bio je don Tito Laurić iz D.Humca.

Župna crkva se počela graditi 1579.g. kada su Mirca imala svega 70 stanovnika. U to su se vrijeme Mirca odvojila od Donjeg Humca i pripojila Sutivanu. Župna crkva je posvećena Pohoðenju BDM. Taj blagdan se slavi 2.VII., a u puku se taj dan još naziva svojim prastarim oblikom - Gospa Miraška (Gospa od Zida) i sv. Elizabeta (po Marijinoj rođakinji Elizabeti koju je pohodila).

Iz temelja je podignuta nova crkva 1733.g., a nove dimenzije dobila je 1858.g. Tada je crkva produljena, a sagraðen je i zvonik te novo pročelje.

U crkvi su dva mramorna i tri drveno-gipsana oltara na kojima su uz kipove i tri oltarne pale. Spomena je vrijedna slika Pieta F.Tironija iz 1783.g.

U mjestu i okolici smješteno je još niz malenih kapela s kipovima ili slikama Gospe i svetaca. Na mjesnom groblju je crkvica sv. Terezije M. podignuta 1931.g. zaslugom Virgilija Bakulića.

FOTO GALERIJA

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Event-ura

7. SMOTRA SIRNICA OTOKA BRAČA

Narodna knjižnica Sutivan i Turistička zajednica Grada Supetra organiziraju "7. smotru sirnica otoka Brača", tradicijsku gastronomsku manifestaciju koja će se održati na Uskrsni ponedjeljak, 22. travnja 2019. u Supetru na...

4.MEMORIJAL BARBA JAKŠE HRŽIĆA

Pobjednici 4.Memorijala barba Jakše Hržića u podvodnom ribolovu su Ivor i Ico Ivelić (barkarijol Davor Šugar).

SVEČANO OTVOREN 14. BISER MORA

U Supetru je danas svečano otvoreno najveće kulinarsko natjecanje u Hrvatskoj i regiji, 14. po redu Biser mora.

TRIBINA O OTOCIMA

U Supetru će se u subotu, 6.4.2019. održati zanimljiva tribina na temu otoka i njihove energetske tranzicije u okvirima EU na kojoj će nastupiti i hrvatski europarlamentarac Tonino Picula.

PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE UROŠ KOLIMBAT…

U Supetru će u petak, 26.10. biti predstavljena monografija Roberta Barille: "Uroš Kolimbatović".

TRIBINA ROTARY KLUBA BRAČ

Povodom obilježavanja 15 godina uspješnog rada i 90 godina osnivanja prvog Rotary kluba u Hrvatskoj, Rotary klub Brač organizira prigodnu tribinu.

11. MEĐUNARODNI BRAČKI LJETNI KARNEVAL

Na našem otoku od 14. do 18. rujna održat će se 11. Međunarodni brački ljetni karneval.

PREDAVANJE NA TEMU "PROTOK VREMENA…

Prof. dr. sc. Daniel Denegri održat će u srijedu, 22. kolovoza u 21 sat u Galeriji Ivan Rendić u Supetru predavanje na temu "Protok vremena" i "Razvoj znanstvene misli".

PREDSTAVA "OTPISANE"

Na programu Supetarskog lita ove nedjelje, 29. srpnja s početkom u 21,30 sati u klimatiziranoj kino dvorani u Supetru možete pogledati predstavu "OtpisaNE".

"KIDS RUN" I "BRAČ RUN…

Jedna od najljepših trail utrka u Hrvatskoj "Brač Run" održala se ove subote u fantastičnoj atmosferi. Trčale su se dvije utrke - na 5 i 9,6 kilometara od Selaca do...

8. FESTIVAL DALMATINSKIH OTOČNIH KLAPA

Prošle je subote, u prekrasnom ambijentu supetarske Glavice, pred dominantno ženskom publikom, održan 8. Festival dalmatinskih otočkih klapa.

TENA LUKAS U ČETVRTFINALU BOLA!

Kaštelanka Tena Lukas bila je junakinja i drugog kola, u zadnjem meču dana, na centralnom terenu Bluesun tenis centra, je pobijedila Kanađanku Zhao sa 6:0, 2:6, 7:5.

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.