Brač Online

Portal otoka Brača - već 15 godina s vama

LOŽIŠĆA

Ložišća su smještena svega 150 metara nad morem, na strmom kamenom proplanku. Stoga su ložiške kuće smještene jedna iznad druge, od udoline do vrha brijega. Ovdje se izuzetno dobro očuvao izvorni otočki seoski izgled, s brojnim primjerima staroga graditeljstva.

Mjestom, onako mladenački uspravan, dominira lijepi kampanel (zvonik) župne crkve sv. Ivana i Pavla, graðen po nacrtima bračkog kipara Ivana Rendića (1886.-1889.). Mali kuriozum jest da je seoski patrijarhat u Ložišćima ustuknuo pred matrijarhatom.
Žene tamo kolo vode. Naime, mjesni odbor Ložišća čine same žene.

POVIJEST

Ložišća su jedno od najmlađih bračkih mjesta, a njihova povijest datira od XVIII. stoljeća. Naselili su ih mještani Bobovišća pa ih neki zovu i Velo selo, za razliku od Bobovišća koje su Malo selo. Nakon podizanja župne crkve na red je došao i zvonik, remek - djelo autora kipara Ivana Rendića. Crkva je izgrađena 1820. godine, a zvonik je završen 1899. godine. Iako su pronađeni ostaci crkvice Gospe Stomorice iz XII. stoljeća ne vjeruje se da se na tom lokalitetu prije živjelo. Ložišća su naselje čiji se stanovnici od samog osnutka bave uzgojem vinove loze i maslina sve do danasnjih dana.

ŽUPA

Župna crkva nosi ime Sv. Ivana i Pavla, sagraðena je 1820.g., a obnovljena i posvećena 18.VIII.1956.g. Graðena je u zakašnjelom baroknom stilu. Učelak s tri rozete, trobrodni unutrašnji raspored s naglašenom apsidom daju obilježja baroka. Ima pet mramornih oltara i drveni prema puku.
Do crkve je zvonik, rad Ante Matzenika, po nacrtu Ivana Rendiæa iz 1888.g. Ovo je zasigurno najljepši zvonik na otoku.

Manje crkvice na ovom području su:

crkva Gospe Pompejske ("Na Korito")
crkva Svetog Antuna Padovanskog, na groblju
crkva Gospe Stomorice (ranoromanički stil s polukružnim Svetištem

FOTO GALERIJA

{vsig}info-mjesta/lozisca{/vsig}

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Vinska radionica u Bolu

Turistička zajednica Bola organizira radionicu na temu razvoja vinskog turizma, namijenjenu vinarima...

Koncert Maje Šuput

Niz koncerata hrvatskih glazbenih zvijezda u školskoj-sportskoj dvorani u Supetru nastavlja Maja...

Maškarani plesni šušur

Plesači "Studija Renata" pozivaju sve na "Maškarani plesni šušur" u nedjelju 16...

Bolski karnavol 2020.

Tradicionalni Bolski karnevol započinje dječjim karnevalom 16. veljače, nastavlja se raznim karnevalskim...

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.