Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Najnovije vijesti s otoka

IVAN VILIBOR SINČIĆ O PROBLEMU OTPADA

Član europskog odbora za okoliš, naš novi europski parlamentarni zastupnik Ivan Vilibor Sinčić održao je tiskovnu konferenciju pred Ustavnim sudom RH zbog problema s otpadom u Hrvatskoj.

LAGUR RADIONICE

LAGUR Brač 24. listopada 2019. godine objavio je prve Natječaje iz svoje Lokalne razvojne strategije u ribarstvu. Riječ je o ukupno tri Natječaja namjenjenim različitim sektorima i korisnicima vezanim uz...

SUPETARSKI VATROGASCI U ERSMUS+ PROGRAMU

Mladi vatrogasci iz dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar završili su prošle nedjelje svoje sudjelovanje u Ersumus+ programu u slovenskoj Postojni.

U BOLU PREDSTAVLJEN PROJEKT AIRQ

Na Okruglom stolu o kvaliteti zraka u sklopu 11. nacionalnog znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem „ZAŠTITA ZRAKA 2019“ danas je u Bolu na otoku Braču predstavljen projekt AIRQ – Proširenje...

PREDLOŽENA HITNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Udruga ZaNaS predložila je hitnu sjednicu Gradskog vijeća Grada Supetra na temu otpada i deponija.

DONJI HUMAC

Malo mjesto koje se nalazi između Supetra i Nerežišća nastanjuje 100njak stanovnika. Glavna djelatnost u mjestu je obrada kamena, te poljoprivreda. Uz vinovu lozu obrađuje se i sveprisutna maslina, te trešnja. U mjestu se nalazi majstorka kamenoklesarska radionica "Jakšić". U posljednje vrijeme mjesto se bavi industrijom vađenja kamena. Mjesto je poznato i po povijesnom lokalitetu spilje "Kopačina". Mjesno slavlje je 26.7 na spomen sv. Ane (sv. Joakim i Ana). Donji Humac je pod upravom Općine Nerežišća.

POVIJEST

Predmeti iskopani u špilji Kopačina, stari više milenija, svjedoče o Donjem Humcu kao jednom od najstarijih naselja na Braču. Arheolog don Frano Bulić još je 1890. godine u špilji Kopačina pronašao komadiće jelenskoga roga i dijelove koštanog i kamenog oružja. Rezultati analize životinjskih kostiju pokazali su da je ovaj dio otoka bio naseljen i 13 000 godina prije Krista. Stoga, bez zadrške, možemo reći da je Kopačina najzanimljivije pretpovijesno nalazište na otoku. Nalazi se sjeverozapadno od mjesta, 20-tak minuta pješačenja.

Smješteno podalje od mora, na obroncima Humca, mjesto se pod tim imenom prvi put spominje 1305. godine. Oduvijek se ovdje živjelo od loze i masline, a kada je bolest uništila lozu, život je pomalo gasnuo. Ljudi su u velikom broju iseljavali, najviše u Južnu Ameriku i Australiju.

Najvrijedniji spomenik u Humcu mjesna je župna crkva Bogorodice Humačke i Fabijana i Sebastijana, smještena na brijegu. Zvonik crkve je 1766. godine, kao i brojne druge zvonike po Braču, sagradio Trogiranin Ignacije Macanović. Nad oltarom, na sačuvanom zidu ranije crkve, nalazi se jedna od najstarijih freski iz Dalmacije. Potječe iz XIII. stoljeća, a prikazuje Krista na prijestolju između Majke i Ivana Krsitelja. Donji Humac je opstao do danas i pokazuje zavidnu vitalnost, nedaćama usprkos.

ŽUPA

Donji Humac spada među najstarija naselja na otoku.Župna crkva je crkva sv. Fabijana i Sebastijana (natpis na njenom starom oltaru imao je godinu 1175.). Do danas je očuvan romanički svod župne crkve koji je dograđivan početkom XIV. st., a današnji oblik je dobila 1875. godine. Ima kameni oltar i dva pokrajna oltara. Jedina sačuvana srednjovjekovna slika na Braču, a među najstarijima u južnoj Hrvatskoj, jest freska s kraja XIII. st. u Humčanskoj župnoj crkvi. Prikazuje Krista, Bogorodicu i sv. Ivana Krstitelja, a objekt je čašćenja bračkih vjernika tijekom stoljeća, o čemu svjedoći oko 250 zavjetnih darova. Zahvaljujući neprekinutom štovanju Bogorodice, ova se slika očuvala, a hvarski biskup Ivan de Andreis zabranio je pod prijetnjom izopćenja 1673. g. da se ubuduće ništa ne smije dirati u spomenutu sliku. Crkva ima orgulje graditelja France Dazzija iz 1775. g. Godine 1744. trogirski protomajstor Ignacije Macanović gradi zvonik na jugoistočnom kutu crkve.

Crkva sv. Ilije, zapadno od mjesta, potjeće vjerojatno iz X. st. Kod crkve su ostaci rimskog mauzoleja (4,40 x 3,50 m) od čijeg je tesanog kamena sagrađena sama crkva.

Crkva sv. Luke, sjeverno od Donjeg Humca prema Supetru, pripada ranoromaničkim crkvicama na otoku (XI./XII. st.).

Crkva sv. Jadre, s urušenim krovom, uz cestu, koja vodi iz Nerežišća prema Supetru, s lijeve strane, podignuta je u srednjem vijeku na ostacima rimske građevine.

Crkva sv. Križa, kod župne crkve, je iz XIV./XV. st., a sagradila ju je obitelj Zuanić.

Na mjesnom groblju je crkva Gospe Karmelske.

FOTO GALERIJA

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Event-ura

7. SMOTRA SIRNICA OTOKA BRAČA

Narodna knjižnica Sutivan i Turistička zajednica Grada Supetra organiziraju "7. smotru sirnica otoka Brača", tradicijsku gastronomsku manifestaciju koja će se održati na Uskrsni ponedjeljak, 22. travnja 2019. u Supetru na...

4.MEMORIJAL BARBA JAKŠE HRŽIĆA

Pobjednici 4.Memorijala barba Jakše Hržića u podvodnom ribolovu su Ivor i Ico Ivelić (barkarijol Davor Šugar).

SVEČANO OTVOREN 14. BISER MORA

U Supetru je danas svečano otvoreno najveće kulinarsko natjecanje u Hrvatskoj i regiji, 14. po redu Biser mora.

TRIBINA O OTOCIMA

U Supetru će se u subotu, 6.4.2019. održati zanimljiva tribina na temu otoka i njihove energetske tranzicije u okvirima EU na kojoj će nastupiti i hrvatski europarlamentarac Tonino Picula.

PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE UROŠ KOLIMBAT…

U Supetru će u petak, 26.10. biti predstavljena monografija Roberta Barille: "Uroš Kolimbatović".

TRIBINA ROTARY KLUBA BRAČ

Povodom obilježavanja 15 godina uspješnog rada i 90 godina osnivanja prvog Rotary kluba u Hrvatskoj, Rotary klub Brač organizira prigodnu tribinu.

11. MEĐUNARODNI BRAČKI LJETNI KARNEVAL

Na našem otoku od 14. do 18. rujna održat će se 11. Međunarodni brački ljetni karneval.

PREDAVANJE NA TEMU "PROTOK VREMENA…

Prof. dr. sc. Daniel Denegri održat će u srijedu, 22. kolovoza u 21 sat u Galeriji Ivan Rendić u Supetru predavanje na temu "Protok vremena" i "Razvoj znanstvene misli".

PREDSTAVA "OTPISANE"

Na programu Supetarskog lita ove nedjelje, 29. srpnja s početkom u 21,30 sati u klimatiziranoj kino dvorani u Supetru možete pogledati predstavu "OtpisaNE".

"KIDS RUN" I "BRAČ RUN…

Jedna od najljepših trail utrka u Hrvatskoj "Brač Run" održala se ove subote u fantastičnoj atmosferi. Trčale su se dvije utrke - na 5 i 9,6 kilometara od Selaca do...

8. FESTIVAL DALMATINSKIH OTOČNIH KLAPA

Prošle je subote, u prekrasnom ambijentu supetarske Glavice, pred dominantno ženskom publikom, održan 8. Festival dalmatinskih otočkih klapa.

TENA LUKAS U ČETVRTFINALU BOLA!

Kaštelanka Tena Lukas bila je junakinja i drugog kola, u zadnjem meču dana, na centralnom terenu Bluesun tenis centra, je pobijedila Kanađanku Zhao sa 6:0, 2:6, 7:5.

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.