Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Najnovije vijesti s otoka

IVAN VILIBOR SINČIĆ O PROBLEMU OTPADA

Član europskog odbora za okoliš, naš novi europski parlamentarni zastupnik Ivan Vilibor Sinčić održao je tiskovnu konferenciju pred Ustavnim sudom RH zbog problema s otpadom u Hrvatskoj.

LAGUR RADIONICE

LAGUR Brač 24. listopada 2019. godine objavio je prve Natječaje iz svoje Lokalne razvojne strategije u ribarstvu. Riječ je o ukupno tri Natječaja namjenjenim različitim sektorima i korisnicima vezanim uz...

SUPETARSKI VATROGASCI U ERSMUS+ PROGRAMU

Mladi vatrogasci iz dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar završili su prošle nedjelje svoje sudjelovanje u Ersumus+ programu u slovenskoj Postojni.

U BOLU PREDSTAVLJEN PROJEKT AIRQ

Na Okruglom stolu o kvaliteti zraka u sklopu 11. nacionalnog znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem „ZAŠTITA ZRAKA 2019“ danas je u Bolu na otoku Braču predstavljen projekt AIRQ – Proširenje...

PREDLOŽENA HITNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Udruga ZaNaS predložila je hitnu sjednicu Gradskog vijeća Grada Supetra na temu otpada i deponija.

DOL

Dol je selo sa 108 stanovnika pri sjevernoj obali otoka Brača.

Selo je smješteno u vrhu plodne doline koja se proteže od mora u Postirima i račva se ispred Dola na dva velika kraka: prema jugoistoku Prividoli i jugozapadu Zadubja, Kotolci. Na mjestu račvanja, tridesetak metara ispod zemlje nalaze se podzemna slatkovodna jezera.

Stanovništvo živi od poljoprivrede: masline, vinogradi, mandarine. Nekolicina radi u raznim bračkim firmama, a nekoliko obitelji se bavi stočarstvom.
Djeca pohađaju osnovnu školu i dječji vrtić u Postirima, čijoj općini Dol pripada.

U selu postoji novoosnovana vinarija «Centra za vinokulturu» sa vinotekom «Crkvena konoba», te još jedan ugostiteljski objekat, Konoba "Toni".

POVIJEST

Naselje Dol se u pisanim dokumentima po prvi put spominje 1345. godine Trideset godina kasnije se po prvi put spominje plemić Klimša Baloević, a zanimljivo je da se to prezime u Dolu očuvalo i do današnjih dana. Prvih 250 godina postojanja pripadala su Postirskoj župi, što se saznaje iz kronike popa Hrankovića od 1405. godine. Prve pisane župne knjige počinju se pisati 1622. godine, a iz njih se doznaje da je ju to vrijeme Dol imao 135 stanovnika. Današnja crkva je izgrađena 1887. godine,a njezina izgradnja je trajala punih 15 godina. Mjesto Dol danas broji oko 200 stanovnika koji se bave vinogradarstvom, maslinarstvom i uzgojem domaćih životinja.

ŽUPA

Dol je maleno naselje od 135 stanovnika, 2 kilometra sjeverno od Postira. Samo ime govori da je smješten u zaklonjenoj udolini. Dol je od samog postanka bio i ostao hrvatsko naselje, o čemu nam svjedoče i starohrvatske crkvice na okolnim vrhuncima kao zaštitnici i čuvari ove župe.

Među njima se posebni ističe crkvica sv. Mihovila na Miholju ratu (po kojoj je ovaj predio i dobio ime) iz IX. i X. st. Vrata crkvice su od rimskog sarkofaga, iznad kojih je s radikalno složenim stijenama polukružna lunet. Oko crkvice su i grobovi koji izgledom i načinom ukopavanja svojih mrtvih pripadaju starohrvatskim grobovima IX.-XI. st.

Štovanje sv. Mihovila pokazuje da je ono mnogo starije od župske crkve, koja je tek kasnije sagrađena. Do ove crkvice se hodočasnički ide na Veliki petak u jutarnjim satima, te se prolazi uz crkvicu sv. Petra i sv. Vida.

Na drugom brdu je porušena crkvica sv. Vida, koji je i na ovim prostorima imao svoje štovatelje, za razliku od Vidove gore. Od ove crkvice ostali su gotovo samo temelji. Uz stari put, koji vodi iz Nerežišća u Pražnice, još je stara crkvica sv. Barbare (XI. st.) - središnja točka otoka. Crkvica sv. Petra je sasvim blizu mjesta, s malim zvonikom na kojem je najstarije zvono na otoku s natpisom: "Magister Michael me fecit". Ovo je bila nekada župna crkva, a potjeće iz XIV. st. Cestom prema Postirama, na desnoj strani, je crkvica sv. Roka kojoj župljani posebno hodočaste na dan ovog sveca, 16. VIII. Tada se okupe na slavljenje Euharistije u 6 sati ujutro. Na groblju, koje je udaljeno od naselja 500 metara, je crkvica sv. Ivana. Župna crkva posvećena je Očišćenju Blažene Djevice Marije, čija se svetkovina posebno svečano slavi 2. II.

Uz navedeni, glavni, župni blagdan, u župi se još svetkuje blagdan Srca Isusova. Crkva je sagrađena 1866.-1886. g., a obnovljena je prvi puta 12. IX. 1957. g. Posvetio ju je tada biskup Mihovil Pušić.

Osim glavnog oltara, u crkvi su još dva: Blažene Djevice Marije i Srca Isusova. Značajnu pozornost u crkvi privlači i barokno raspelo koje je u vjernika poznatije pod nazivom Dolski Skrst.

FOTO GALERIJA

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Event-ura

7. SMOTRA SIRNICA OTOKA BRAČA

Narodna knjižnica Sutivan i Turistička zajednica Grada Supetra organiziraju "7. smotru sirnica otoka Brača", tradicijsku gastronomsku manifestaciju koja će se održati na Uskrsni ponedjeljak, 22. travnja 2019. u Supetru na...

4.MEMORIJAL BARBA JAKŠE HRŽIĆA

Pobjednici 4.Memorijala barba Jakše Hržića u podvodnom ribolovu su Ivor i Ico Ivelić (barkarijol Davor Šugar).

SVEČANO OTVOREN 14. BISER MORA

U Supetru je danas svečano otvoreno najveće kulinarsko natjecanje u Hrvatskoj i regiji, 14. po redu Biser mora.

TRIBINA O OTOCIMA

U Supetru će se u subotu, 6.4.2019. održati zanimljiva tribina na temu otoka i njihove energetske tranzicije u okvirima EU na kojoj će nastupiti i hrvatski europarlamentarac Tonino Picula.

PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE UROŠ KOLIMBAT…

U Supetru će u petak, 26.10. biti predstavljena monografija Roberta Barille: "Uroš Kolimbatović".

TRIBINA ROTARY KLUBA BRAČ

Povodom obilježavanja 15 godina uspješnog rada i 90 godina osnivanja prvog Rotary kluba u Hrvatskoj, Rotary klub Brač organizira prigodnu tribinu.

11. MEĐUNARODNI BRAČKI LJETNI KARNEVAL

Na našem otoku od 14. do 18. rujna održat će se 11. Međunarodni brački ljetni karneval.

PREDAVANJE NA TEMU "PROTOK VREMENA…

Prof. dr. sc. Daniel Denegri održat će u srijedu, 22. kolovoza u 21 sat u Galeriji Ivan Rendić u Supetru predavanje na temu "Protok vremena" i "Razvoj znanstvene misli".

PREDSTAVA "OTPISANE"

Na programu Supetarskog lita ove nedjelje, 29. srpnja s početkom u 21,30 sati u klimatiziranoj kino dvorani u Supetru možete pogledati predstavu "OtpisaNE".

"KIDS RUN" I "BRAČ RUN…

Jedna od najljepših trail utrka u Hrvatskoj "Brač Run" održala se ove subote u fantastičnoj atmosferi. Trčale su se dvije utrke - na 5 i 9,6 kilometara od Selaca do...

8. FESTIVAL DALMATINSKIH OTOČNIH KLAPA

Prošle je subote, u prekrasnom ambijentu supetarske Glavice, pred dominantno ženskom publikom, održan 8. Festival dalmatinskih otočkih klapa.

TENA LUKAS U ČETVRTFINALU BOLA!

Kaštelanka Tena Lukas bila je junakinja i drugog kola, u zadnjem meču dana, na centralnom terenu Bluesun tenis centra, je pobijedila Kanađanku Zhao sa 6:0, 2:6, 7:5.

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.