Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

BraceraJučer je u zahtjevnoj i poprilično pipavoj operaciji bracera Roditelj sa svoga veza na supetarskom Malom mostu privremeno izvučena na suho, na sam kraj parkinga iznad plaže Acapulco .

 
Kako nam je objasnio direktor turističke zajednice garad Supetra i voditelj ove operacije g. Ive Cvitanić zbog oštećenja trupa, povećanog propuštanja vode i predstojećih nepovoljnih zimskih vremenskih uvjeta bilo je neophodno zaštiti brod prenošenjem na suhi vez.

Uz pomoć članova KŠR „Arbuna“, DVD Supetar, KD „Grad“ i prijatelja „Roditelj“ je otegljen i privremeno postavljen na sjevernom djelu parkirališta na plaži Accapulco.

Gospodin Cvitanić je napomenuo kako se radi o privremenom rješenju i kako već sljedećeg tjedna kreću aktivnosti na sanaciji trupa i vanjske oplate.

Turistička zajednica Grada Supetra izradila je i Strateški projekt obnove i korištenja broda bracere „Roditelj“ kao prijavu na program Javnih potreba u kulturi RH za 2014. Rezultati  tog natječaja bit će poznati početkom godine te se nadamo da će poduprijeti naš plan za daljnju obnovu bracere koja je od strane Ministarstva kulture u kolovozu 2013. godine dobila status kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Iz Turističke zajednice grada ujedno Mole građane da se iz sigurnosnih razloga ne približavaju brodu. Posebno mole roditelje da ne dopuštaju djeci igru i provođenje vremena u blizini broda kako ne bi došlo do ozljeđivanja

Direktor TZG Grada još jednom se zahvaljuje svima koji su pomogli pri izvlačenju broda "Roditelj" na suho uz obećanje da će nas i vas i nadalje redovito izvještavati o svim aktivnostima na projektu Bracera.

 

 

Bracera „Roditelj“ jedan je od rijetkih primjera tradicionalnog jadranskog jedrenjaka 19. i 20. stoljeća. Izgrađen je 1907.g. u Piranu, a originalno je nosio talijanski naziv „Genitore“. Ukupne dužine 12,80m, širine 4,60m, visine 1,69m i nosivosti 19,28 bt „Roditelj“ je danas u vlasništvu Turističke zajednice Grada Supetra koja je kupila  ovaj brod sa željom da ova najstarija poznata „živuća“ bracera upravo u Supetru pronađe svoje mjesto i obogati kutlurno – turističku ponudu Grada Supetra.  

Naziv bracera dovodi se u vezu s talijanskim imenom otoka Brača – Brazza, a povratkom u Supetar  „Roditelj“ je dobio autentičan povijesni i ambijentalni okvir. Temeljem rješenja Ministarststva kulture brod bracera „Roditelj“ ima svojstvo kulturnog dobra RH.

Vrijednost „Roditelja“ za Supetar kao otočkog gradića bogate pomorske povijesti ali i kao turističke destinacije je uistinu nemjerljiva. „Roditelj“ je dio naše skoro zaboravljene povijesti i prilika da od zaborava sačuvamo ovaj prvorazredan izvor za proučavanje i prezentaciju hrvatske pomorske baštine.


 

Zanimljivu galeriju fotografija osjetljive operacije vađenja bracere Roditelj poćirite na našoj FB stranici.


Fotografije: Bračonline i TZG Supetra

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.