Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

38. Splitski salonPo prvi put jedna od izložbi tradicionalnog, 38. po redu SPLITSKOG SALONA pod nazivom „Maštanja i izmještanja“ održat će se i u Supetru.

 

 Splitski salon je tradicionalna umjetnička i najveća likovna manifestacija u Splitu koju organizira Hrvatska udruga likovnih umjetnika Split (HULU Split). Kustosice ovogodišnjeg salona su dr. Blaženka Perica, docentica na Umjetničkoj akademiji u Splitu i mentorica na poslijediplomskim studijima na Akademiji likovnih umjetnosti u  Zagrebu, i Janka Vukmir, suosnivačica i predsjednica Instituta za suvremenu umjetnost iz Zagreba.

Od 15. studenog do 15. prosinca u supetarskog galeriji umirovljenika svoje će radove predstaviti:

DRAGOSLAV DRAGIČEVIĆ - Kalopsia, 2013. - keramika - 30 x 20 x 40 cm

ĐANI MARTINIĆ - Šetajući kamen, 2012. - plakat - 100 x 70 cm

EMIL TRUTANIĆ - Nilski konj, 2013. - kamen - 40 x 20 x 12 cm

DINO BIĆANIĆ - Bez naziva, 2008. - ispis - 104 x 74 cm

Održavanje ove izložbe u Supetru inicirao je prof. Gorki Žuvela a potporu u organizaciji pružili su Grad Supetar i Turistička zajednica Grada Supetra. Valja svakako napomenuti kako je održavanje ove izložbe zapravo prvi put da se jedna od izložbi Splitskog salona događa van Splita, te je stoga u neku ruku možemo nazvati i povijesnom.

Otvorenje izložbe biti će u petak, 15. studenog u 15.00h. Galerija umirovljenika biti će otvorena u petak (15. studenog) od 15.00 – 20.00h i u subotu od 10.00 – 12.30h i od 18.00 – 20.00h.

U periodu od 18. studenog do 15. prosinca izložbu ćete moći pogledati samo uz prethodnu najavu Turističkoj zajednici Grada Supetra na tel 630 900.
 

Hrvatska udruga likovnih umjetnika Split (HULU Split) najavljuje 38. Splitski salon, tradicionalnu umjetničku i najveću likovnu manifestaciju u Splitu, koja će se održati u Dioklecijanovim podrumima, javnim gradskim prostorima i drugim lokacijama od 15. 11. – 15. 12. 2013.

Upravni odbor HULU-a je za kustosice ovogodišnjeg Salona izabralo dr. Blaženku Pericu, docenticu na Umjetničkoj akademiji u Splitu i mentoricu na poslijediplomski studijima Akademiji likovnih umjetnosti u  Zagrebu, i Janku Vukmir, suosnivačicu i predsjednicu Instituta za suvremenu umjetnost iz Zagreba.

Izložba 38. Splitskog salona gradi se oko teme umjetnosti i njezine društvene uloge danas, a fokusirana je na pozicije umjetnika zainteresiranih za društvene intervencije, odnos umjetnosti i umjetnika i njihovih institucija u javnom kontekstu, misleći pri tome na područje grada općenito, ali i Splita konkretno.

Različiti pristupi medijima i strategijama umjetničkih produkcija rezultirali su izborom brojnih i raznolikih prostora realizacije projekata: od Dioklecijanovih Podruma, Salona Galić, MKC-a, Muzeja grada Splita, te drugih, javnih mjesta, kako onih u urbanom tkivu grada, primjerice Rive i nekih ulica, tako i onih medijskih, shvaćenih kao sredstva javnog oglašavanja i tiska, te javnih institucija koje nisu izravno vezane uz pojam kulture i kulturne produkcije, već se vezuju uz šira društvena značenja i javnost.

Osobito obilježje 38. Splitskom salonu daje povezivanje profesora i studenata UMAS-a s organizatorom Salona, splitskim HULU-om što je rezultiralo novom praksom timskog, umreženog radnog procesa čije rezultate najavljujemo u zgradi same Akademije, i na nekoliko drugih sveučilišnih, ali i izvan samog Splita, u Supetru na Braču.

Nakon što je 150 umjetnika bilo pozvano da predlože projekte koji odgovaraju temi Maštanja – Izmještanja, na izložbu je pozvano 55 projekata u kojima će sudjelovati 70 autora pojedinačno, te grupa autora koji žele nastupiti pod zajedničkim nazivom, i koje ovdje prvi puta najavljujemo.

POPIS umjetnika koji izlažu na 38. Splitskom salonu:
Silvija Abramović, Zoran Alajbeg, Anonimni umjetnik, Tomislav Babić, Mirjana Batinić, Gildo Bavčević, Grupa Bez naziva, Dino Bićanić, Duška Boban, Tomislav Brajnović, Milan Brkić, Vinka Brnić, Domagoj Burilović, Eric del Castillo, Marijan Crtalić, Nemanja Cvijanović, Tanja Deman, Dragoslav Dragičević, Andrea Dugandžić, Ante Duraković, Rino Efendić, Vladimir Frelih, Ela Gašperov, Mihael Giba, Momčilo Golub, Darja Ikica, Nikolina Ivezić, Dean Jokanović Toumin, Blaž Klarić, Ivan Kolovrat, Božena Končić Badurina, Alem Korkut, Ante Kuštre, Sanja Kuveljić Bandić, Siniša Labrović, Đani Martinić, Dragan Matić, Tihomir Matijević, Sanja Merc, Anita Miloš, Oliver Mišura, Leo Nikolić, Vanja Pagar, Predrag Pavić, Mateo Perasović, Vedran Perkov, Milivoj Popović, Viktor Popović, Nika Radić, Tanja Ravlić, Kristina Restović, Igor Ruf, Jadranko Runjić, Neli Ružić, Akiko Sato, Ana Sladetić, Sandra Sterle, Olja Stipanović, Lana Stojićević, Domagoj Sušac, Boris Šitum, Dario Šolman, Josip Špika, Bojan Šumonja, Emil Trutanić, Ksenija Turčić, Mirjana Vodopija, Tina Vukasović, Loren Živković Kuljiš, Gorki Žuvela.

O nagradama 38. Splitskog salona ove će godine odlučivati žiri u sastavu Valentino Bilić Prcić, Alemka Djivoje,  Toni Horvatić, Dan Oki i Dalibor Prančević a fond nagrada je  25.000,00 kuna
Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.