Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Deponij KupinovicaNedavni požar na supetarskom deponiju Kupinovica ponovno je aktualizirao problem skladištenja otpada u našem gradu, odgovore na pitanje koji su planovi za rješenje ovog doslovce gorućeg supetarskog problema potražili smo kod naše gradonačelnice.

 
Na naš upit koji su koraci poduzeti i dokle se stiglo u riješavanju problema gradskog deponija gradonačelnica Ivana marković očitovala se brzo i detaljno.

Prvo je, što se samog požara tiče, napomenula kako su od samog njegova izbijanja sve stručne službe koje u tim slučajevima gradu stoje na raspolaganju a posebice KD Grad i Vatrogasci u 24-satnom pogonu i poduzimaju se sve što je u njihovoj moći kako bi se požar ugasio naglasivši kako je o svemu odmah obaviještena i Inspekcija zaštite okoliša čiji su stručnjaci bili na deponiju, izvršili očevid i donijeli mjere za sanaciju trenutnog stanja po kojima se trenutno i postupa.


Prema njezinim riječima riješavanje pitanja sanacije deponija i izrade reciklažnog dvorišta prihvatila se odmah po stupanju na dužnost uvjerena da je riječ o jednom od najvažnijih problema u Gradu u čijem se rješavanju poslijednjih 10 godina nije daleko odmaklo.

Glavna prepreka nastavku sanacije deponija a i konačnom rješenju zbrinjavanja otpada u Gradu Supetru, bilo je oko pola milijuna kuna (točnije 463 tisuće) nenamjenski potrošenih sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša koje je Grad s ostalim sredstvima dobio za sanaciju deponija još 2005 godine. Nakon što je tijekom uspješnih pregovora sa Fondom taj problem uklonjen izrađen je plan gospodarenja otpadom koji bi Gradsko vijeće trebalo vrlo skoro usvojiti na jednoj od svojih sjednica.

Osim toga Grad je započeo sa izradom geodetske podloge Deponija Kupinovica kako bi se utvrdilo koliko se tijekom godina deponij točno proširio na susjedne parcele te kako bi se na osnovi toga moglo započeti s otkupom rečenog zemljišta.

 Komunalno društvo Grad je u međuvremenu krenulo u izradu procjene potrebe studije zahvata na okoliš koja mora prethoditi zahtjevu ishođenja „okolišne dozvole“ za deponij „Kupinovica“.

Grad je također definirao lokaciju reciklažnog dvorišta na gradskoj zemlji u zoni Milovica koja za to ispunjava sve preduvjete (struja, voda, pristupna cesta) a sklopljen je i ugovor s tvrtkom Eco INA koja će izraditi njegovo idejno rješenje.

Uz sve navedeno svakako valja istaknuti kako su od Fonda za zaštitu okoliša, nakon 8 godina dobivena sredstva za novi kamion za odvoz otpada i kante za bio otpad.

Konačnoj sanaciji deponija, prema riječima gradonačelnice Marković, može se pristupiti tek nakon izrade i prikupljanja kompletne dokumentacije (koje je kako vidimo u tijeku) a taj je postupak toga smo svi svjesni može i potrajati.

Mi se s naše strane ipak nadamo ne i predugo.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.