Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Sveti NikolaDanas slavimo spomendan Svetog Nikole, zaštitnika djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta i mnogih gradova širom svijeta.

 

 
Sveti Nikola oduvijek je bio jedan od najomiljenijih svetaca u čitavom katoličkom svijetu, svetac čiji blagdan djeca radosno iščekuju pišući svom zaštitniku pisma o dobrom ponašanju tijekom čitave godine.
Kako u većini hrvatskih krajeva, tako i našem otoku, večer uoči blagdana Svetog Nikole djeca na prozore vješaju čarapice i odlaze ranije na spavanje, kako bi Sveti Nikola neometano mogao ostaviti sitne darove.

U današnje vrijeme dječji zaštitnik djecu daruje sa čokoladicama i bombonima, a prema tradiciji, Sveti Nikola je u godinama koje su prethodile njihovom djetinjstvu u očišćene čizmice stavljao naranče, jabuke, suhe smokve, rogače, orihe i bajame. Ipak, do danas se zadržao običaj prema kojemu su darovi Svetog Nikole mnogo skromniji i jednostavniji od darova koje daruje Mali Isus za Božić, ali djecu svejedno neizmjerno uveseljavaju.

Večer uoči blagdana Svetog Nikole i Svete Lucije pred ognjištem su stariji djeci pričali priče o ovom poznatom dobrom svecu koji je učinio mnoga dobra djela, te je i ostale ljude potakao na dobra djela. U starija vremena su imućnije obitelji, koje su imale više hrane, istu dijelile sa siromašnijima, i tako su dobrim djelima iskazivali radosti milosrđa i davanja.

Kod djece je oduvijek postojao strah kako tijekom godine nisu bili dovoljno dobri, a u tom slučaju bi ih u čizmici dočekala šiba, koju bi umjesto Svetog Nikole u čizmici ostavio Krampus. Prema predaji, na Nikolinje je prozore sa dječjim čizmicama uz biskupa Nikolu, koji je nagrađivao poklonima dobru djecu, obilazio i zločesti Krampus, koji je zveketao lancima i plašio zločestu djecu ostavljajući im šibe kao upozorenje da slijedeće godine budu bolji.

 Očišćene čizmice u prozorima koje čekaju da ih Sveti Nikola napuni slatkišima, voćem i drugim sitnim poklonima, ili možda šibama, kao tradicija zadržali su se do dan danas u čitavom katoličkom svijetu, a blagdan Svetog Nikole je i danas posvećen dobročinstvima i darivanju, te ljubavi prema bližnjemu i prema Bogu.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.