Brač Online

Portal otoka Brača - već 15 godina s vama

Slika

Kada na Braču pitate susidu što kuha za ručak, a odgovor glasi “janjetinu i biži”, znači da je krajnje vrijeme da joj svratite u posjetu (i na pijat dobre spize naravno).

Slika

Kad stisne zima i kad pofali force treba vam spiza koja će vas ugrijati i nadoknaditi izgubljenu energiju. Talijanci bi rekli "pasta e fagoli" a naši stari naravno pašta fažol.

Slika

Prateći prethodnu vijest o bobu rekorderu uzgojenom u Postirima, ovog tjedna odlučili smo se za jednostavan, ali vrlo ukusan obrok naših težaka, dame i gospodo u glavnim ulogama bob i manistra uz malu pomoć kaštradine.

Slika

Tajna gregade, jednog od najdrevnijih ribarskih jela je u svetom trojstvu sastojaka: ribi od kamena, kapuli i kumpirima.

Slika

Općenito premalo konzumiramo povrće, kako bi to ispravili ovaj tjedan na jelovniku je divlje zelje koje se u nas naziva još i "mišancija". Klasičnu spizu naših starih osuvremenili smo dodatkom riže.

Slika

Hubotnica je oduvijek bila kraljica mora i užitak za prave gurmane! Spremljena pod pekom odiše nenadmašnom kombinacijom mirisa, okusa, mediteranskih začina i jedva primjetne arome bijelog vina. Uz našu malu pomoć "kraljica" i u špaheru može zablistati u punom sjaju.

Slika

Proljeće je pred vratima, šparoge se zelene podno bračkih gomila a po ogradama već trče mladi janci, ne spariti to dvoje u našem tjednom receptu bila bi neoprostiva pogreška.

Slika

Bakalar je u stara vremena bio riba siromašnih u vrijeme posta ( ili posta i nemrsa ), a danas je cijenom među najskupljim namirnicama. Ipak, na Braču, u Dalmaciji ( a i drugdje ) jest ćemo ga na Veliki Petak, po tradicionalnoj recepturi svojih nona.

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.