Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

U ovom kultnom slatko-kiselkastom jelu uživa se u čitavoj Dalmaciji pa su razumljive i brojne varijacije u njegovoj pripremi. Mi smo se ovaj put odlučili za nešto kompleksniju varijantu sa suhim šljivama, grožđicama i višnjama iz cukra.

Slika

U dalmatinskoj kuhinji šalša od poma dijeli se na čistu i šporku. U čistu ide samo petrusimul i eventualno češnjak, dok je šporka “uprljana” drugim povrćem: mrkvom, lukom, paprikom, balancanom… Slatkoća šporke šalše s mrkvom i kapulom odlično pristaje mesnim jelima, pa tako i ovim polpetama s mirisom ružmarina.

Slika

Janjeća juha česta je spiza na bračkim stolovima a dodatak suhoga mesa daje joj poseban i prepoznatljiv okus. Još ako je u pitanju kost od pršuta...

Slika

Ni buzara ni manistra, špagetada u osnovi spaja najbolje jednog i drugog: friški raci i školjke, domaće bilo vino, maslinovo ulje, pomidori, šaka začina i manistra koja sve te ukuse upija i spaja.

Slika

Kad zasuze prve kiše i vlagon orose bračke vrhe triba ić brat pečurke, a bračke mličnice ili rujnice i domaća jaja uigrana su kombinacija za slasan i kripan obrok.

Slika

Svit koji jema pacijence spuže od kaduje sprema u nešto kompliciranijoj ali jednako slasnoj varijanti. Na Braču se spuži najčešće samo začepe solju, bace na gradele i kad prestanu cvrčat, izvade se jaglom, usupaju u paprom začinjeno maslinovo ulje i onda jedu. Ali ako jemate pinku veće vrimena i malo 'jutike spuži, koji su sami po sebi ionako slasna spiza, mogu dobit jedan skroz novi okus.

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.