Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

"Makarana" je tradicionalna, gospodska torta starih Makaranki koja se u prošlosti rijetko pripremala i to samo samo u nekim posebnim prigodama primjerice velikih crkvenih blagdana ili nekog velikog slavlja u obitelji poput pira ili krštenja. Kao i svo slatko iz tih davnih vremena i ova je torta bogata sastojcima i zahtijeva brdo jaja, cukra, bajama no zbog njenog specifičnog okusa njenu su ricetu (opisanu i u slavnoj Dalmatinskoj kuharici Dike Marijanovic Radice) prihvatile i sa sastojcima poslovično "škrte" braške kuharice.

Slika

Bonkulovići anglosaksonske provenijencije umjesto našeg lipog domaćeg izraza gradele za spremanje spize na jari žerave koriste izraz barbecue. Dok su gradele sinonim starorimskog izraza "craticulae" naziva za metalnu rešetku na kojoj se pripremala riba, barbecue u svijet kulinarstva ulazi ako konkvistadorska usvojenica haićanske riječi "barbacoa" koja jednostavno prevedeno znači roštilj no čiji korjen dolazi iz starofrancuskog viteškog izraza "de le barbe a le queue" tj. "od brade do repa" iliti način na koji se od prapovijesti najbolje spremaju janci i kozlići. E pa najbolje što na žar i gradele ma kako ih nazivali možete baciti, pod uvjetom da nije iz mora, su svakako janjeće bržolice.

Slika

Kad govorite o verduri, svi su boduli a Bračani pogotovo, jednostavno opsjednuti blitvom. Ovo plemenito zelenje od kojega je većina nas dok smo bili dica (ka i sva druga dica na svitu) bižala ka vrag od tamjana na koncu nan se uvik malo po malo kako gremo ka zrilim godinama uvuče pod kožu i nepce. A kako i ne bi kad blitva u svojim nježnim listovima, sabijene našom burom, krije sve okuse i mirise Dalmacije koje otpušta tek u dodiru sa uzavrelom vodom.
Danas Vam nudimo jedan stari brački recept koji se koristeći upravo blitvu kao glavni sastojak još uvijek povremeno sprema u Dolu i Postirima a kojega je iz zaborava na svijetlo dana za nas i vas izvukao naš suradnik Borivoj Jelinčić.