Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

Bakalar je u stara vremena bio riba siromašnih u vrijeme posta ( ili posta i nemrsa ), a danas je cijenom među najskupljim namirnicama. Ipak, na Braču, u Dalmaciji ( a i drugdje ) jest ćemo ga na Veliki Petak, po tradicionalnoj recepturi svojih nona.

 

Sastojci za 4 obroka:

500 g sušenog bakalara
1/8 litre maslinova ulja
1 stabljika celera
300 g krumpira
1 žlica konšerve
1 žlica Vegete
sol
papar
1 vezica petrusimula sjeckanog na sitno
1 crvena kapula
2 režnja luka

 

 Priprema:

Prije pripreme bakalar valja batipanom malo natući, a zatim ga držati u hladnoj vodi najmanje dva dana prije pripreme, s tim da vodu mijenja svaki dan i ujutro i navečer.

Nakon dva dana, omekšanom bakalaru skine se kožica, ali se ne čiste kosti. Samo ga se razreže na malo veće komade.

Na maslinovom ulju popržiti sitno nasjeckan celer i kapulu narezanu na kolutiće, dodati sitno sjeckani petrusimul i 1 žlicu konšerve, luk, nasječeni bakalar i krumpire rezane na četvrtine. Sve zaliti vodom dok ne pokrije bakalar.

Bakalar pri kuhanju nikako miješati, već tresti lonac. Pri kraju kuhanja ( negdje malo više od sata – sata i pol ) dodati sol, papar i vegetu.
 

Bilješke:

Ovako pripremljeni bakalar može se poslužiti kao glavno jelo ali i kao predjelo, toplo ili hladno s bruštulanim (popečenim) kruhom.

Ne zaboravite uz bakalar poslužiti i dosta crnog vina jer se bakalar i vino posebice brački plavac izvanredno sljubljuju.

Pri kupnji bakalara evo jedan citat iz Dikine Dalmatinske kuharice: ”Kad se kupuje treba paziti da je bakalar plosnat, bijel i kod “ušiju” proziran i da su mu peraje okrenute prema gore”.

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.