Bakalar je u stara vremena bio riba siromašnih u vrijeme posta ( ili posta i nemrsa ), a danas je cijenom među najskupljim namirnicama. Ipak, na Braču, u Dalmaciji ( a i drugdje ) jest ćemo ga na Veliki Petak, po tradicionalnoj recepturi svojih nona.
Sastojci za 4 obroka:
500 g sušenog bakalara
1/8 litre maslinova ulja
1 stabljika celera
300 g krumpira
1 žlica konšerve
1 žlica Vegete
sol
papar
1 vezica petrusimula sjeckanog na sitno
1 crvena kapula
2 režnja luka
Priprema:
Prije pripreme bakalar valja batipanom malo natući, a zatim ga držati u hladnoj vodi najmanje dva dana prije pripreme, s tim da vodu mijenja svaki dan i ujutro i navečer.
Nakon dva dana, omekšanom bakalaru skine se kožica, ali se ne čiste kosti. Samo ga se razreže na malo veće komade.
Na maslinovom ulju popržiti sitno nasjeckan celer i kapulu narezanu na kolutiće, dodati sitno sjeckani petrusimul i 1 žlicu konšerve, luk, nasječeni bakalar i krumpire rezane na četvrtine. Sve zaliti vodom dok ne pokrije bakalar.
Bakalar pri kuhanju nikako miješati, već tresti lonac. Pri kraju kuhanja ( negdje malo više od sata – sata i pol ) dodati sol, papar i vegetu.
Bilješke:
Ovako pripremljeni bakalar može se poslužiti kao glavno jelo ali i kao predjelo, toplo ili hladno s bruštulanim (popečenim) kruhom.
Ne zaboravite uz bakalar poslužiti i dosta crnog vina jer se bakalar i vino posebice brački plavac izvanredno sljubljuju.
Pri kupnji bakalara evo jedan citat iz Dikine Dalmatinske kuharice: ”Kad se kupuje treba paziti da je bakalar plosnat, bijel i kod “ušiju” proziran i da su mu peraje okrenute prema gore”.