Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

Ljeto je doba plodova mora, najomiljeniji način spremanja školjkaša na Braču i u Dalmaciji općenito jest na buzaru.

 

Sastojci za 4 obroka:

2 kg školjki (dagnje, brbavice ili neke druge vrste)
150 ml maslinova ulja
4-6 češnja luka
2 žlice krušnih mrvica
200 ml bijelog vina
papar
Vegeta
petrusimul

 

 Priprema:

Školjke dobro očistite, ostružite i operite. Stavite ih na vruće ulje i dobro promiješajte.

Kada se otvore, dodajte nasjeckani luk i pospite krušnim mrvicama. Zatim ponovo promiješajte, zalijte vinom, popaprite i pospite Vegetom.

Ostavite kuhati još 10-ak minuta.

Na kraju pospite nasjeckanim petrusimulom.

 

Bilješke:

Servirati i jesti toplo. Školjke izvadite na tanjur i prelijte ih toćon. Uz ovu ukusnu buzaru poslužite fete bruštulanog kruha, koje kako bi bile ukusnije možete nakapati maslinovim uljem i natrljati lukom. Kada imate veće školjke i želite ih poslužiti na malo svečaniji način, onda im odstranite praznu polovicu, a one s mesom posložite jedne do drugih na pladanj i prelijte toćon.

Savjet:
Kako bi se sve školjke istovremeno otvorile, stavite ih u širu teću i na jaku vatru, te ih povremeno protresite.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.