Inćun je danas, baš kao i srdela, potcjenjena riba. No sočni friški inćuni dobri su i frigani i leši (utisno) ali oni sirovi iz marinade su prava poslastica.
Sastojci za 4 obroka:
1/2 kg Inćuna
20 deka rikole
2 deca limunova soka
1 deca maslinova ulja
1 cili limun
malo soli i papra
šaka kapara
2 deca bile vinske kvasine
Priprema:
Potpuno svjeze incune oprati, očistiti i filetirati:
- Inćune prihvatite prstima iza škrga i odvojite glavu s dijelom utrobe.
- Zatim prstom otvorite trbušnu šupljinu do repa i očistite ostatak probavila.
- Palcem raširite lijevu i desnu stranu ribe kako biste došli do središnje kosti.
- Zatim je odvajajte od repa prema van. Pri tome vodite računa da vam ostane repna peraja.
Rikolu očistiti i oprati.
Inćune slojevito slagati u dublju posudu sa marinadom od kvasine i limunova soka.
Ostaviti u frižideru da se mariniraju oko 3-4 sata.
Prije posluživanja izvadite ih iz marinade, posušite i prebacite u posudu sa čistim maslinovim uljem.
Pri serviranju na pijat za svaku osobu prvo posložiti rikolu, na to posložiti inćune, posuti kaparama, po ptorebi dočiniti maslinovim uljem i prstohvatom soli.
Bilješke:
Za pikantiniji okus mariniranim inćunima možete dodati prepržene pinjole, ruzmarin i petrusimul pa čak i sitno nasjeckane komadiće ljutih papričica.
Autor: Šime Bonaca - Milna