Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

Inćun je danas, baš kao i srdela, potcjenjena riba. No sočni friški inćuni dobri su i frigani i leši (utisno) ali oni sirovi iz marinade su prava poslastica.

 

Sastojci za 4 obroka:

1/2 kg Inćuna
20 deka rikole
2 deca limunova soka
1 deca maslinova ulja
1 cili limun
malo soli i papra
šaka kapara
2 deca bile vinske kvasine

 

 Priprema:

Potpuno svjeze incune oprati, očistiti i filetirati:

- Inćune prihvatite prstima iza škrga i odvojite glavu s dijelom utrobe.

- Zatim prstom otvorite trbušnu šupljinu do repa i očistite ostatak probavila.

- Palcem raširite lijevu i desnu stranu ribe kako biste došli do središnje kosti.

- Zatim je odvajajte od repa prema van.  Pri tome vodite računa da vam ostane repna peraja.

Rikolu očistiti i oprati.

Inćune slojevito slagati u dublju posudu sa marinadom od kvasine i limunova soka.

Ostaviti u frižideru da se mariniraju oko 3-4 sata.

Prije posluživanja izvadite ih iz marinade, posušite i prebacite u posudu sa čistim maslinovim uljem.

Pri serviranju na pijat za svaku osobu prvo posložiti rikolu, na to posložiti inćune, posuti kaparama, po ptorebi dočiniti maslinovim uljem i prstohvatom soli.

 

Bilješke:

Za pikantiniji okus mariniranim inćunima možete dodati prepržene pinjole, ruzmarin i petrusimul pa čak i sitno nasjeckane komadiće ljutih papričica.

Autor: Šime Bonaca - Milna

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.