Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

Iako nisu autohtono Bračko jelo, mislimo da "siromaške sarme" zaslužuju uvrštenje u ovu rubriku zbog svog glavnog sastojka - lišća vinove loze.

 

Sastojci za 4 obroka:

20 deka mladog lišća loze
2 žlice limunova soka
20 grama masla
1 kućarin cukra
zeru soli
prstohvat papra
1/2 kućarina mente
2 žlice petrusimula
2 žlice kopra ili koromača
5-20 deka rizi
8 žlici maslinova ulja
15 deka kapule
1 žlica vegete

 

 Priprema:

Svježe lišće vinove loze kratko prokuhajte (blanširajte), zatim isperite hladnom vodom i ocijedite.

Na ugrijanom ulju popecite nasjeckanu kapulu s rizima, zalijte šalicom vruće vode pa dodajte nasjeckano začinsko bilje, sol, papar, cukar i Vegetu. Promišajte i pokriveno kuhajte na laganoj temperaturi oko 10 minuti, a zatim ostavite neka se ohladi.

Dno teće obložite lišćem. Ostale listove složite tako da je donja strana okrenuta nagore. Na svaki list stavite 1 žlicu nadjeva od riže. Rubove presavijte i smotajte u sarmice. Složite ih u lonac. Prelijte limunovim sokom, rastopljenim maslacem i vrućom vodom (300 – 400 ml).

Na sarmice stavite pijat i pokriveno lagano kuhajte oko 40 minuta.

 

Bilješke:

Posluživanje: Sarme možete poslužiti kao toplo ili hladno predjelo.

Savjet: Ovako pripremljene sarmice bit će još bolje ako u nadjev sa začinima dodate pinjole.

Mala tajna: Kako vam se sarmice ne bi odmatale, najprije preklopite jednu stranu lista, zarolajte ga s nadjevom pa drugu stranu samo ugurajte unutra.

Autor: Montoya

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.