Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

U našoj rubrici poodavno nismo imali ništa slatko, a kako je vrime smokav i rogača, izbor se nameće sam po sebi: Koloč od smokav i rogača.

 

Sastojci za 6 obroka:

150 g masla
100 g cukra
1 kesica vanilija cukra
malo naribane korice limuna
300 g glatkog pšeničnog brašna
1/2 kesice praška za pecivo
2 jaja
1 žlica kiselog vrhnja

Za nadjev:
0,5 litre mlika
100 g cukra
po 120 g pšenične krupice i mlivenog rogača
3 jaja
300 g friških smokav

 

 Priprema:

Pjenasto izmišajte maslac sa cukron, vanilin cukar i naribanom koricom limuna. Zatim naizmjence dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i jaja. Na kraju dodajte kiselo vrhnje.

Tijesto zatim prebacite na pobrašnjenu podlogu i oblikujte okruglu štrucu. Zamotajte u plastičnu foliju i ostavite da odstoji oko 2 sata u frižideru. U međuvremenu pripremite nadjev.

U posudi zakipite mliko u koje ste dodali cukar i vanilija cukar pa dodajte pšeničnu krupicu i kuhajte 2 minute. Skinite s vatre i umišajte mliveni rogač s naribanom koricom limuna i naranče te pustite da se malo ohladi. Potom umišajte maslo i jaja.

Izvaljajte tisto na plastičnoj foliji kako vam se ne bi ufatilo za podlogu, a gornju površinu tista prilikom valjanja povremeno pobrašnite. Tisto razvaljajte na veličinu okruglog kalupa (O 26 cm).

Na tisto rasporedite na fete narizane friške smokve (ako nemate friških smokava dobar je i domaća marmelada od smokava - jedno 10 deka) i prelijte prethodno pripremljenim nadjevom.

Stavite peć u prethodno zagrijani špaher na 170°C. Nakon dvadeset minuta izvadite kolač te ge ukrasite trakama načinjenim od ostataka tista. Trake od tista, po želji, namažite žumanjkom, vratite sve opet u špaher i pecite još 20 minuta.

Kolač narežite na fete i poslužite uz tople napitke,i hladne voćne sokove a može i uz čašicu domaćeg prošeka.

 

Bilješke:

Dobro je da vam je okrugli kalup dublji (do visine 5 cm), a ukoliko ne, onda koristite kalup s većim promjerom.

Autor: Fabe Koromač - Dol

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.