Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

U ovom kultnom slatko-kiselkastom jelu uživa se u čitavoj Dalmaciji pa su razumljive i brojne varijacije u njegovoj pripremi. Mi smo se ovaj put odlučili za nešto kompleksniju varijantu sa suhim šljivama, grožđicama i višnjama iz cukra.

 

Sastojci za 4 obroka:

2 kapule
3 češnja češnjaka
2 jušne žlice konšerve
10 komada suhih šljiva
10 komada suhvica (grožđica)
10 komada višanja iz cukra
1 vezica petrusimula
1 dec domaćega prošeka
1 kućarin soli
4 zrna zelenog papra
1 dec maslinovog ulja
1 žlica vegete
1 kom. janjeća jetrica, srca i pluća

 

 Priprema:

Žigericu operite i izrežite na sitne komadić (što sitnije to bolje). U malo veću teću stavite narezanu kapulu i 1 dcl ulja, posolite i ostavite neka se kapula dobro raskuha (ne treba je zafrigat već podušiti dok ne bude staklasta) .

Na kapulu stavimo isjeckanu žigericu (i pluća i srce). Potom dodajemo šljive i suhvice i ostavimo neka se svi sastojci dobro prodinstaju. Kad sve ostane bez tekućine dodajte prošek, dobro promišajte i ako triba dodajte još malo vode. Kad je do pola gotovo stavite konšervu, još jedan put sve skupa dobro promišajte i ostavite lagano kuhati još pola ure. Na kraju popaprite, dosolite po potribi i dodajte usitnjeni češnjak s petrusimulom. Zakuhajte sve skupa još minutu, dvije i toplo servirajte.

 

Bilješke:

Autor: Mate Burin - Tonkov

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.