Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

U dalmatinskoj kuhinji šalša od poma dijeli se na čistu i šporku. U čistu ide samo petrusimul i eventualno češnjak, dok je šporka “uprljana” drugim povrćem: mrkvom, lukom, paprikom, balancanom… Slatkoća šporke šalše s mrkvom i kapulom odlično pristaje mesnim jelima, pa tako i ovim polpetama s mirisom ružmarina.

 

Sastojci za 4 obroka:

ZA POLPETE:
1/2 kg mišanog mljevenog mesa
jedno jaje i jedna manja kapula
3 češnja češnjaka
1/2 muškatnog oraščića
1 žlica nasjeckanih listića ružmarina i petrusimula
2 žlice rižinih pahuljica, pšeničnog griza, prezle
sol, papar, brašno, mišano ulje za friganje

ZA ŠALŠU:
80 deki pelati od pomidora
jedna veća kapula, karota
4 češnja češnjaka
1 vezica osušene murtile
sol, papar, maslinovo ulje, petrusimul

 

 Priprema:

U posoljeno i popapreno jaje dodamo meso, na sitno nasjeckanu kapulu, protisnuti luk, friško nariban muškat, nasjeckane listiće ružmarina i petrusimula, rižine pahuljice, griz i prezlu, pa sve dobro izmiješamo. Ostavimo na hladnom barem pola sata.

Od dobivene smjese napravimo polpetice veličine dlana, uvaljamo ih u brašno i popržimo na mješavini maslinovog i sojinog ulja. Na malo maslinova ulja zajedno popržimo posoljenu na sitno narezanu kapulu i karotu, pa dodamo pomidore i kuhamo otklopljeno na laganoj vatri. Nakon 20-ak minuta dodamo na fete narezan luk i svježe samljeven papar, po potrebi dosolimo i prokuhamo još 5 minuta. Propasiramo.

U šalšu stavimo pofrigane polpete, sve pospemo sitno nasjeckanim petrusimulom i murtilom (bosiljkom), dodamo žličicu maslinovog ulja, pa na laganoj vatri kuhamo još 20-ak minuta.

Ako šalšu želimo dodatno ugustiti, na teflonki bez masnoće prosušimo žlicu brašna koju lagano umiješamo u šug.

 

Bilješke:

Poslužite toplo uz pire od krumpira i puno salate.

Autor: Murtila Fjora - Fjorka

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.