U dalmatinskoj kuhinji šalša od poma dijeli se na čistu i šporku. U čistu ide samo petrusimul i eventualno češnjak, dok je šporka “uprljana” drugim povrćem: mrkvom, lukom, paprikom, balancanom… Slatkoća šporke šalše s mrkvom i kapulom odlično pristaje mesnim jelima, pa tako i ovim polpetama s mirisom ružmarina.
Sastojci za 4 obroka:
ZA POLPETE:
1/2 kg mišanog mljevenog mesa
jedno jaje i jedna manja kapula
3 češnja češnjaka
1/2 muškatnog oraščića
1 žlica nasjeckanih listića ružmarina i petrusimula
2 žlice rižinih pahuljica, pšeničnog griza, prezle
sol, papar, brašno, mišano ulje za friganje
ZA ŠALŠU:
80 deki pelati od pomidora
jedna veća kapula, karota
4 češnja češnjaka
1 vezica osušene murtile
sol, papar, maslinovo ulje, petrusimul
Priprema:
U posoljeno i popapreno jaje dodamo meso, na sitno nasjeckanu kapulu, protisnuti luk, friško nariban muškat, nasjeckane listiće ružmarina i petrusimula, rižine pahuljice, griz i prezlu, pa sve dobro izmiješamo. Ostavimo na hladnom barem pola sata.
Od dobivene smjese napravimo polpetice veličine dlana, uvaljamo ih u brašno i popržimo na mješavini maslinovog i sojinog ulja. Na malo maslinova ulja zajedno popržimo posoljenu na sitno narezanu kapulu i karotu, pa dodamo pomidore i kuhamo otklopljeno na laganoj vatri. Nakon 20-ak minuta dodamo na fete narezan luk i svježe samljeven papar, po potrebi dosolimo i prokuhamo još 5 minuta. Propasiramo.
U šalšu stavimo pofrigane polpete, sve pospemo sitno nasjeckanim petrusimulom i murtilom (bosiljkom), dodamo žličicu maslinovog ulja, pa na laganoj vatri kuhamo još 20-ak minuta.
Ako šalšu želimo dodatno ugustiti, na teflonki bez masnoće prosušimo žlicu brašna koju lagano umiješamo u šug.
Bilješke:
Poslužite toplo uz pire od krumpira i puno salate.
Autor: Murtila Fjora - Fjorka