Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

Ni buzara ni manistra, špagetada u osnovi spaja najbolje jednog i drugog: friški raci i školjke, domaće bilo vino, maslinovo ulje, pomidori, šaka začina i manistra koja sve te ukuse upija i spaja.

 

Sastojci za 4 obroka:

2 kila škampi
muška šaka mrvica
1 kilo školjaka
pola kila špageti
1 glavica luka
2 deca dobrega maslinova ulja
jedna velika žlica konšerve ili 300 g pelata
2 deca prošeka
2 deca dobrega bilega vina
malo vode
po ukusu soli, papra, peperončina i tabasca

 

 Priprema:

U veliku i široku teću na zagrijano maslinovo uje butamo prvo škampe pa ih šufigajemo par minuti na jakome ognju. Kad sve skupa zacvrči u teću dodajemo prvo mušku šaku mrvic i, sitno rizana češnjaka. Sve dobro promišano pa dodamo konšervu ili narizane pelate, začeine i onda sve to promišamo još jedan put. Onda zalijemo bilin vinon i prošekon i dodamo dva deca vode i pustimo da sve skupa prokuha jedno deset minuti.

Kad se sve skupa malo zgusne u toć dodajemo špagete, rastrčemo ih po teći i pustimo ih da se dobro ukuhaju u buzari (jedno 5 do 6 minuti u zavisnosti koje smo špagete dodali).

Sa strane u tećicu ulijete suzu vode da pokrije dno i stavite školjke (brbavice, grope ili šta već imate) i provrijte malo tek toliko da se otvore i da ih vrila voda oprhne. Nabacite škojke po špagetima (pažljivo da in meso ne ispadne iz kućice) i opet lagano promišajte (ima bit da ste do sada već skonatli kako je bit špagetade u mišanju).

Špagetadu kontrolirajte sve dok se špageti ne ukuhaju al dente , po potribi dodajite vode kako već tjestenina bude pitala. Spremanje špagetade sve skupa vam nebi smilo uzet više od 20 minuti. Kad je manistra gotova servirati je toplu more i uz malo dobrega ribanega sira . U slast!

 

Bilješke:

Bit kuvanja manistre je njenom u ukuhavanju u toć iliti ga umak jerbo se ukuhavanjem iz nje oslobađa škrob koji jelu daje gustoću i ravnomjernost a na njegovo misto u manistru ulaze svi gušti iz samega šuga pa svaka tako skuhana pašta bude za prste lizat.

Autor: Mali od kužine

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.