Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

Svit koji jema pacijence spuže od kaduje sprema u nešto kompliciranijoj ali jednako slasnoj varijanti. Na Braču se spuži najčešće samo začepe solju, bace na gradele i kad prestanu cvrčat, izvade se jaglom, usupaju u paprom začinjeno maslinovo ulje i onda jedu. Ali ako jemate pinku veće vrimena i malo 'jutike spuži, koji su sami po sebi ionako slasna spiza, mogu dobit jedan skroz novi okus.

 

Sastojci za 4 obroka:

40 komadi Spuži od kaduje
1 dec mišanoga uja
pol kila friške ljutike
5 tankih feti domaće pancete
6 domaćih jaja
po želji soli i papra

 

 Priprema:

Spuže stavimo u hladnu posoljenu vodu i kuhamo oko uru i po. Kad god se na vrhu pojavi pina triba je odmah škurlat. Spuže onda procidimo, jaglon izvučemo meso iz kućica i očistimo.

Tako učišćeno meso zafrigamo na vrućen ulju. Kad dobiju boju, dodamo očišćenu ljutiku. Frigamo još jedno 30 minuta, dok ljutika ne omekša i višak tekućine ne ispari. Onda u to dodamo narezanu pancetu i žbativena jaja. Posolimo, popaprimo i mišamo na laganoj vatri dok se jaja ne stisnu. Poslužimo toplo.

 

Bilješke:

Za ovu ricetu mogu se koristit i obični vinogradarski spuži, ali brački svit za ovu vrstu spize uvik će "ubrat" pravih planinskih spuži, koji osim što su veći i mesnatiji neuporedivo su i ukusniji jer se hrane ljekovitim i aromatičnim biljem pretežno kaduljom pa ih toga nazivamo "kaduljarima".

Autor: Rafe

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.