Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

Janjetina u nas najčešće ide lešo ili pečeno, ali more se i drukčije spremat...recimo na žgvacet. I onda još sa njokima od koromača, pa posut malo ribanega ovčjega sira... za prste polizat!

 

Sastojci za 4 obroka:

1 kilo janjetine (sama pupa)
1 dec maslinova ulja
2 veće kapule
malo soli
malo papra
malo muškatnog oraščića
pol žličice cimeta u prahu
4 češnja češnjaka
1 list lovora
malo petrusimula
8 listići murtile (bosiljka)
kvarat kila friških pomidori
1 dec dobrega crnega vina
po potribi ribanega ovčjega sira

 

 Priprema:

Janjetinu izrižite na komadiće veličine 2-3 cm. Popecite meso na ulju, dodajte sitno nasjeckani kapula i lagano prodinstajte. Jedan po jedan dodajte začine i začinsko bilje.

Kad meso napola omekša dodajte pomidore narizane na kockice, a potkraj dinstanja umiješajte vino. Tijekom dinstanja podlijevajte s vodom.

Pripremite njoke. Jedno kilo kumpiri skuhajte u kori, ogulite ih pa ih propasirajte. Dodajte brašno (kvarat kila), dva jaja, i žlicu masla, malo nasickanoga koromača i umisite tisto. Od pripremljenog tista oblikujte njoke, pa ih kuhajte u blago posoljenoj vodi oko 5 minuta i ocidite.
 

Bilješke:

Žgvacet poslužite s teplin njokima koje ste posuli naribanim sirom.

Autor: Stari gulozun

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.