Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

Klasični desert bečke kuhinje “šnenokrle” tj. žličnjaci od jaja kako ove kugle od tučenih bjelanjaka koje plivaju u kremi žumanjaka zovu u sjevernoj Hrvatskoj. Kod nas u Dalmaciji nose puno prozaičnije ime, "paradižet" a i radimo ih malo drukčije s dalmatinskom višnjom "maraskom" i bajamama.

 

Sastojci za 4 obroka:

5-6 jaja
150 g cukra
1 litra mlika1
1 mahuna vanilije ili 1 vanilija cukar
Za umak
kvarat kila višanj iz kompota (bez špic)
1 dec tekućine od kompota
malo maraskina
1 žličica cukra u prahu
1 žličica škrobnog brašna

 

 Priprema:

Pjenasto izmiješajte žumanjke sa cukrom i dodajte škrobno brašno. Bjelanjke istucite u čvrsti snig s 1 žlicom šećera, koju ste odvojili od navedene količine.

U mliko stavite dio mahune vanilije i ostavite da zakuha. Zatim mliko maknite sa špahera i stavljajte žlicom "snig" u mliko. Vratite sud na špaher, ali samo toliko da "paradižet" počne kipit. "Snig" brzo okrenite na drugu stranu te ga nakon nekoliko sekundi vadite i stavljajte u dublju posudu. Ponovite postupak dok ne skuhate sav "snig".

Izmišanu smjesu od žumanjaka prilijte postepeno istim kipućim mlikon, dobro promišajte i vratite u sud, pa mišajući sasvim kratko prokuhajte.

Za toć od višanja: višnje, dil soka od kompota, maraskino i cukar u prahu kratko prokuhajte, pa dodajte škrobno brašno, koje ste prethodno izmišali s preostalim sokom. Još malo prokuhajte kako bi se umak zgusnija.

 

Bilješke:

Posluživanje: Paradižet prilijte vrućim prelivom, dodajte toć od višanja i sve pospite listićima popečenih bajama.

Savjet: U snig od bjelanjaka možete dodati malo limunova soka, bit će čvršći.

Autor: Toma Sumartina

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.