Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Skuplja vodaNije prvotravanjska šala, od 1.4. zahvaljujući povećanju naknade za korištenje voda računi za vodu u našim  domaćinstvima poskupjet će u prosjeku za 30 kuna.

 

 
Vlada je naime novom Uredbom povećala rečenu naknadu sa 1,35 kuna na 2,85 kuna po kubnom metru potrošene vode što je povećanje od čak 120%.

Prema riječima Ministar poljoprivrede Tihomira Jakovine riječ je o razvojnoj naknadi koja se koristi financiranje našeg dijela EU projekata. Razlog tome su investicije koje je Hrvatska do 2023. godine dužna poduzeti u području vodnoga gospodarstva, a koje proizlaze iz našega članstva u EU.

Unija je za te projekte pripremila tri milijarde eura, a Hrvatska mora osigurati milijardu i pol eura, i ta će se sredstva velikim dijelom namaknuti upravo iz ove naknade. I dok cijena vode raste, ministar građanima poručuje da se projektima koji se rade diže standard isporuke usluge pitke vode i kanalizacije.

Pojednostavljeno rečeno prosječnom kućanstvu koje troši oko 20 kubičnih metara vode mjesečno, račun će biti do 30 kn veći. U veliku reformu vodno komunalnog gospodarstva koju Vlada RH najavljuje već neko vrijeme ušlo se dakle poskupljenjem, hoće li to uroditi i podizanjem standarda isporuke usluge pitke vode i kanalizacije ostaje da se vidi.Bračonline, I.M.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.