Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Energetska učinkovitostNiz novosti iz Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja unijelo je nemalu gungulu među pučanstvo pa smo malo prolunjali stranicama ministarstva i donijeli vam njihov kratki pregled s pojašnjenjima.

 
U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja prošli je tjedan predstavljen novi sustav elektroničkog izdavanja dozvola za gradnju i uporabu, tzv. e-dozvole. Usput su najavljeni i neki novi projekti, a još je jednom istaknuto da uskoro kreću subvencije za energetsku učinkovitost u zgradarstvu.

Iako se o energetskom certificiranju zgrada učestalo govori već mjesecima – barem smo mi više puta o tome pisali – početkom godine nastala je prava pomutnja oko toga što se mora, a što ne certificirati…

Dakle, razjasnimo: niti jedan objekt ne treba imati energetski cetifikat ako se trenutačno koristi, odnosno ako se u njemu živi ili radi.

Međutim, ako se objekt – bilo da je riječ o postojećim stambenim, poslovnim, mješovitim, javnim  zgradama ili pak novogradnji, pa čak i zgradama u fazi gradnje – želi prodati, iznajmiti ili dati u leasing, mora imati energetski certifikat. Izuzetak su jedino ruševine objekta i samostojeći objekti površine manje od 50 četvornih metara, kao što su primjerice manje vikendice i pomoćni objekti. Stanovi u zgradama, bez ozbira na njihovu pojedinačnu površinu, moraju imati energetski certifikat!

 

 


To je posebno bitno uzme li se o obzir skorašnji projekt Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a riječ je o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu. Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tijekom ove godine u sklopu Programa energetske obnove stambenih zgrada planira sufinancirati projekte sa 97 milijuna kuna.

Dio tog novca dobit će i građani koji će se posredovanjem jedinica lokalne samouprave ili upravitelja zgrada moći kandidirati za natječaje Fonda. Sredstva će se davati za obnovu pročelja, toplinsku izolaciju, termoizolaciju krova, zamjenu stare stolarije, ali i za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Raspisivanje natječaja očekuje se u ožujku.

Međutim, prema najavama ministrice Anke Mrak Taritaš, u energetskoj obnovi stambenih zgrada neće moći sudjelovati oni objekti koji nemaju energetski certifikat. Naime, na novinarski upit moraju li i stanovi površine manje od 50 kvadrata u zgradama imati certifikat, ministrica je potvrdno odgovorila, a usput istaknula zašto je energetski certifikat poželjan zapravo za sve nekretnine.

- I stanovi površine manje od 50 kvadrata moraju imati certifikat ako se prodaju ili iznajmljuju, ali neusporedivo je bolje da cijela zgrada ima energetski certifikat, a ne samo pojedini stanovi. Uskoro krećemo u energetsku obnovu pročelja i oni koji ne budu imali certifikat, neće moći konkurirati za sredstva za obnovu pročelja – izjavila je.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i prije je subvencionirao energetsku učinkovitost zgrada, dok su građani koji su podnosili prijave na natječaje županija, gradova ili općina na čijem se području nalazi obiteljska kuća, morali, među ostalim, dostaviti dokaz o prebivalištu i vlasništvu nad objektom te posjedovati odgovarajući pravomoćni akt kojim je dopuštena gradnja obiteljske kuće u kojoj se planira provedba projekta.

Država za obiteljske kuće i zgrade namjerava platiti 40 posto troškova za obnovu pročelja ili zamjenu sustava grijanja, dok konkretni kriteriji za natječaj koji se očekuje početkom ožujka još nisu poznati, ali prema najavi, certifikat će biti jedan od njih.

No, osim energetske učinkovitosti, u Ministarstvu je bilo riječi o novom sustavu elektroničkog izdavanja dozvola za gradnju i uporabu, tzv. e-dozvole. Riječ je o projeku vrijednom 1,4 milijuna kuna, koji bi do početka travnja trebao zaživjeti u cijeloj Hrvatskoj, a cilj mu je maksimalno skratiti dosadašnji dugotrajan i kompliciran postupak izdavanja dozvola potrebnih za gradnju na maksimalno 30-ak dana.

 

 Tako bi građani, odnosno projektanti putem online aplikacije mogli sami podnositi zahtjeve za dozvolu, a istodobno će u svakom trenutku moći vidjeti u kojoj se fazi nalazi njihov zahtjev. Osim toga, dostupni će im biti i podaci o svim nadleženim uredima, ovlaštenim arhitektima, prostornim planovima, zakonskoj regulativi i proceduri izdavanja dozvola.

- To je automatizirani postupak izdavanja dozvola. Više nema mogućnosti da bilo tko radi na drukčiji način, sve procedure su složene i ne može se niti jedna faza preskočiti. Ako je sva predana dokumentacija uredna, dozvola može biti izdana u istom danu – rekla je ministrica i dodala kako je tim sustavom smanjen prostor za korupciju, dok je težište odgovornosti na projektantima koji moraju dostaviti svu potrebnu dokumentaciju, a referenti će samo pratiti usklađenost zahtjeva s prostornim planovima.

 

Izvor: Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.