Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Blagoslov bazilikeProšle je nedjelje, Pučišćanin Josip Radić, pasionirani maketar minijaturnih kamenih crkava, zvonika i kućica započeo sa svojim najvećim poduhvatom do sada, izradom kamene minijature bazilike sv. Petra u Rimu.

 

Kako i spada kada je u pitanju ovako zahtjevan posao Božji je blagoslov čitavom poduhvatu udijelio don Tonči Kusanović (bivši župnik Pučišća) u nazočnosti sadašnjeg župnika don Andra Ursića, načelnika općine Pučišća gospodina Marina Kaštelana, obitelji Josipa Radića te prijatelja i poštovatelja njegovog rada.


Podsjetimo se – Josip Radić inače umirovljeni časnik hrvatske vojske, rođen je 1968. godine a živi i stvara u Pučišćima. Oženjen je i otac troje djece.

U Splitu je završio srednju vojnu školu, a potom stiče diplomu na Mornaričkoj vojnoj akademiji te je u Hrvatskoj vojsci od 1991. godine.

Izradom kamenih minijaturnih crkava, zvonika i kućica počeo se baviti 1997. godine.

Izradio je zadivljujući broj eksponata koji se mogu naći od Brača, Hvara, Zagreba, Washingtona, Tokija, Milana, Pariza pa sve do Vatikana.
 

 

 

IZLOŽBE

2011.

1. „Slušajte ih kako zvone“,  Galerija Rendić Supetar

2. „Kameni zvonici Dalmacije“, Hrvatsko-francuska udruga Split

3. „Kameni zvonici i crkve Dalmacije“, Muzej triljskog kraja Trilj

2012.

4.  „Bročki kampaneli“, Galerija „Dom kulture“ Bol

5. „Čovjek, duša, kamen i more…“ (Josip Radić i Mili Šantić), Časnički dom Split

2013.

6. „Pozdrav s Brača“ (Josip Radić, Ivan Drpić i učenici OŠ Pučišća , Gradska knjižnica i čitaonica Belišće

7. „Bročki kampaneli sv. Duji u pohode…“, Gradska knjižnica Marka Marulića Split

8. „Slušajte ih kako zvone“,  Hrvatsko katoličko sveučilište Zagreb

9. Izložba radova „Naša zvona – kampaneli“ u dvorani „Hrvatski skup“

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.