Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Kužina o'štajuna - recept 1Prvi recept sa tradicionalne kulinarske manifestacije Kužina o'štajuna koja je ove godine posvećena hraniteljici Jadrana - srdeli stiže nam iz konobe Ranjak drito iz knjige riceti Žane Rajević.

 

 





SRDELE S LIMUNOM NA „BUZARU“

Sastojci:
1 kg svježih srdela, 1 dcl žlice maslinovog ulja, 4 - 5 špinica luka, vezica svježih listova petrusimula, 2 limuna (sok i korica), 1 dl bijelog vina, sol, svježe mljeveni šareni papar


Priprema:
Srdele se očiste, operu pod mlazom vode i posuše na kuhinjskom papiru.
U posudi odgovarajuće veličine uliti maslinovo ulje, poslagati srdele, po njima posuti sitno isjeckanu koru jednog limuna i nasjeckani luk, začiniti sa soli i paprom, te sve preliti sa limunovim sokom, maslinovim uljem i vinom. Staviti na vatru, a kad zakuha smanjiti i polagano kuhati 15-ak minuta. Tijekom kuhanja ne miješati, samo par puta protresti posudu. Na kraju posuti sjeckanim petrusimulom.
Može se služiti toplo i hladno, i naravno uz čašu vina.

 


PAŠTETA OD SRDELA I SLANUTKA

Sastojci:
200 g svježih srdela, 100 g kuhanog slanutka, 2 špinice luka, petrusimul, kapare, sok i naribana korica od limuna, maslinovo ulje, majčina dušica, kadulja, sol, papar

Priprema:
Pečene srdele očistiti od kosti i kože, dodati sve ostale sastojke i usitniti sa štapnim mikserom ili u blenderu. Dodavati ulje i začine po potrebi.

Paštetu poslužiti uz prepečeni kruh lagano namazan sa maslinovim uljem.

 

U slast!

 


Pripremila: Žana Rajević, Konoba - Agroturizam RANJAK


Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.