Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

MILNARSKI CRKVENI ZBOR PONOVNO PJEVA "PAOLETTIJEVU" MISUNa Uskrs Milnarski je crkveni zbor, nakon gotovo 50 godina, ponovno otpjevao staru Paolettijevu latinsku misu za čiji se izvorni notni zapis do nedavno mislilo da je nepovratno izgubljen.

 

 

 

 

Ovu intrigantnu priču ispričao nam je Mr.sc. Filip Galović a ista ne samo da je zanimljiva već je na koncu urodila i plodom vrijednim pažnje i pohvale da smo je odlučili podijeliti s vama.

Milnarski crkveni zbor, premda sa svojih svega petnaestak pjevača spada u manje na našem otoku, znade i pjeva gotovo čak dvadesetak misa. U negdašnjim vremenima pjevale su se uglavnom latinske mise, a kasnije se (od Drugoga vatikanskoga koncila) prešlo na hrvatske.

Među starim latinskim misama isticala se takozvana ''Paolettijeva'' misa koju je milnarski zbor naučio oko 1940. godine. Ona se pjevala sve do kasnih 70-ih godina. Učenjem novih misa Paolettijeva se misa zapostavila i većim dijelom zaboravila iako su stariji pjevači vapili za njezinom obnovom. Riječ je o misi koja odiše ''starinom'', a koja je izuzetno lijepe i svečane melodije.

Jedan je od problema bio što se izvorni notni zapisi te stare mise nisu mogli pronaći. Neki drugi brački zborovi pjevaju Paolettijevu misu, no ona je obrađena i razlikuje se od izvorne, a i pjeva se na hrvatskome.

No kako to u svim dobrim pričama biva na koncu su ipak pronađeni notni zapisi koje je tintom 1940. godine zapisao don Ivo Bonacci i iz kojih se prvi put u Milni ta misa naučila. Magistar Galović nije gubio ni trenutka te je drevni zapis pažljivo prepisao i uredio te predao orguljašici uz nagovor da se potonja misa obnovi.

 

 

Sestra Blandina Rakarić savjesno je pristupila zahtjevnomu poslu i niz mjeseci vježbala sa zborom. Premda je misa bila zapisana kao dvoglasna, časna sestra je proširila dionice i na muške glasove.

Uz požrtvovni rad, upornost i veliku volju, misa se na veliku radost svima ponovno zapjevala na Uskrs 20. 04. 2014. – nakon gotovo 50 godina! Za orguljama je bio Filip Galović, a č.s. Blandina je dirigirala.
Pjevači su se odista iskazali i mnogi su pohvalili njihov nastup.

Velik je i lijep to bio događaj. To je dio tradicije koju smo preoteli zaboravu. Neka bude tako i dalje. Bogu na slavu, a ljudima na radost! - rekao nam je na kraju magIstar Galović.

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.