Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

U utorak, 28. ožujka, u Bruxellesu će se u organizaciji europskih parlamentaraca održati potpisivanje Deklaracije pametnih otoka.

 

 

 

Radi se o zajedničkoj dokumentu koji su sastavili predstavnici europskih lokalnih i regionalnih tijela uprave i razvojnih agencija koje se bave pitanjem otoka i života otočana, a među njima je i domaća Incijativa pametnih otoka, organizacija koja želi ukazati na potrebnu i mogućnosti profiliranja otoka kao idealnih područja za razvoj tehnoloških, društvenih, okolišnih, ekonomskih i političkih inovacija.
Domaću inicijativu predstavljat će Maja Jurišić, predsjednica udruge Buđenje i voditeljica projekta Pokret otoka. Za sudjelovanje na cijeloj manifestaciji i pridruživanju inicijativi pametnih otoka pomogla im je i uspješna suradnja s uredom Davora Škrleca, europskog zastupnika Zelenih u Europskom parlamentu.

Europski otoci posljednjih godina intenzivno eksperimentiraju s novim oblicima održivog življenja. Promiču inkluzivne modele upravljanja javnim dobrima i isprobavaju različite poslovne modele, stvaraju nove usluge, povećavaju korištenje novih tehnologija i obnovljivih izvora energije, educiraju stanovništvo i podižu svijest o ključnim izazovima održivosti kod sve većeg broja otočnih posjetitelja. Poznati kao kolijevke zadruga i zadružnog poslovanja koje je bilo jedan od glavnih pokretača otočnog razvoja, otoci su idealna područja za uvođenje odgovornih ekonomskih i društvenih oblika. Živimo u vremenu kada otočnu dislociranost od kopna možemo iskoristiti kao prednost za stvaranje održivih modela življenja, a udaljenosti otoka doskočiti upotrebom novih tehnologija.
Upravo je to ideja koja vodi virtualnu platformu Pokreta otoka - educiranje, osvještavanje, razvijanje i povezivanje otočana i otoka. Zajedno s ostalim predstavnicima i partnerima iz skupine europskih lokalnih i regionalnih tijela uprave i razvojnih agencija te ostalim važnim sudionicima koji predstavljaju svoje otoke, okupili su se oko Inicijative pametnih otoka.

Ono što ih kao pokretače promjene najviše veseli je mogućnost daljnjeg umrežavanja, razmjene primjera dobre prakse iz ostalih dijelova Europe te buduća realizacija brojnih projekata održivog i odgovornog razvoja.

 

Izvor: Pokret otoka / Otoci.eu

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.