Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Da je Brač fascinantan i da neće ostavit ravnodušnim nikoga ko mu hodočasti dokazala je i ova naša djirada. Hvala ti otoče i na ovom sjajnom poklonu.

 

 

 

Neki nenaspani od odličnog subotnjeg izlaska, drugi s dicon, a svi naoružani dobron vojon i spizon, krenuli smo iz Gožula na nedjeljnju điradu. Odličnin makadamskin puten koji vodi nimo Veli i Mali Gožul uputili smo se prima Fantovima dolcima.

Nekako nan je to zvučalo baš idealno za ovu nedilju. Ni nan tribalo puno do Knježe ravna i poznatog bivšeg odmorišta. Mali odmor i moća put Fantovih. Inače nikad do sad nismo išli ovin puten i baš smo bili kurjoži kako doć do Fantovih ovon bandon.

Nakon 10 min lagane šetnje eto nas na čistinu sa spomenikom Rajku Armaniniju, vojniku 12. udarne dalmatinske brigade, kraj spomenika kojeg su postavili njegovi roditelji. Tužno ali dostojanstveno misto.

Gremo naprid, možda 20 m a ispid nas ogromna stinja za koju na prvu vidiš da nu tote ni misto. Čudimo se i malo razglabamo o tome kad ono – iznenađenje!!!!!

U desnemu donjemu kantunu neki tekst. Pokušavamo dokučit o čemu se radi. Stinja je uvatila patinu i tekst se jedva vidi. No uspijevamo i ne možemo virovat šta vidimo.

Dakle na prekrasnoj poljani, u oazi mira Malega borovika na ogromnoj stinji u desnom donjem kantunu piše slijedeće:

„PALIM ŽENAMA BRAČA U NOB KOJE SU ZA SLOBODU ŽRTVOVALE SVEČANOST RAĐANJA I NEISCRPNO BOGATSTVO MAJČINSKE LJUBAVI - 30.RUJNA 1984.“

 

 

Ostajemo paf! Nemamo riči. Ko trice špadi se gledamo i komentar je samo „Vau, kako lipo“! Netko se nekad sitija tu stavit takav spomenik sa takvim prekrasnim tekstom tim svim ženama u čast. Fantastično!

Ozareni od tog doživljaja gremo daje uvjereni da smo na putu za? Fantove dolce. Ajme meni. Dolazimo do još jednog iznenađenja ove djirade – Streljane Kneže ravan. Amfiteatar, tribinice, staro ručno računalo. Malo odmora, sendvič, španjulet...
Iškemo put za dalje, i malo niže nailazimo na milijun praznih poltroni u svakakvin bojama. Zajednički zaključak kako uopće ne sliči na smeće nego baca na neku instalaciju u prirodi. Čisti art 

Nalazimo niki put i pičimo dalje. Lipo je vrime, guštamo. Probijamo se kroz bušak ma Fantovih dolci nigdi. Dolazimo do prekrasnog brežuljka na kojem je zajednički zaključak svih nas bija „zemlja je okrugla“. Stvarno na tome mistu imate osjećaj da je zemlja bas tote okrugla. S tog mista puca prekrasan pogled na Split, Brački kanal i Nerežišća. Ni prošlo par minuti kad smo skužili da smo se izgubili i da nemamo pojma di smo.

Zastajemo i čujemo da niko pila drva. On sigurno zna di smo. .. Vini Dubravčić da nismo ni blizu Fantovih. Ništa vraćamo se gori kraj onega lipega spomenika palim ženama u NOB pa ćemo odlučit di ćemo i kako dalje.
Već su bile dvi i po ure a s nama je troje dice. Ne želimo zapet digod s njima.

Vraćamo se priko Kneže ravni do glavnega puta, pa na Korita i vraćamo se u Gažul. Naravno medju nama ima onih koji su baš tili vidit Duboki dolac – nesvakidašnji geomorfološki spomenik prirode koji se nalazi na Državnom lovištu koje je ograđeno viskon žicon. Provali jesmo, niki su bili blizu ali ne smimo svašta pisat ;-)

Marenda na Trolokve, lagano nan je dosta. Umorni smo ali nema stajanja. Vaja doć do Gažula. Po dicu smo isli auton a mi smo se spustili šumon priko Njivih do doli.

Kakav dan! 20 km šetanja po zraku, neka nova saznanja, glava prazna od svega a srce ka kuća! Nadihani friške arije, umorni ka pasi vraćamo se doma sritni i jedva čekamo opet.
Brž drugi put dođemo i do Fantovih dolci.

E i da, ovaj prekrasan dan i ovu điradu posvećujemo „SVIM PALIM ŽENAMA BRAČA U NOB KOJE SU ZA SLOBODU ŽRTVOVALE SVEČANOST RAĐANJA I NEISCRPNO BOGATSTVO MAJČINSKE LJUBAVI“ I veliko im hvala na tome.

Prilog: Ivan Cvitanić

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn