Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Danas slavimo Uskrs - najveći kršćanski blagdan. Pred očima nam svijetli uskrsna svijeća, a u ušima odzvanja pjesma "aleluja". I dok kršćanska duša slavi i ponovno doživljava vazmene blagdane sve oko nas zraći optimizmom, radošću i slavljem.

 
Stari su hrvatski pisci Uskrs nazvali Vazmom, što je izvedenica od grčke riječi "azima" koja doslovno znači "beskvasni kruh", a skraćeno se upotrebljavala za židovsku Pashu, kojoj je Krist dao novi sadržaj svojom smrću i svojim uskrsnućem. Uskrs je najstarija i konstitutivna svetkovina kršćanske zajednice. Često se može čuti u ovom vremenu liturgijske godine izraz 'vigilija'. Sv. Augustin je tako nazvao Uskrsno bdjenje, a doslovno znači "majkom svih bdjenja".

"Što tražite Živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu!" (Lk 24, 5 - 6)
Uskrs je najveći i najvažniji kršćanski blagdan. Na Uskrs slavimo središnji događaj kršćanstva _ Kristovo uskrsnuće. Zato biti kršćanin znači ponajprije vjerovati da je Bog Isusa, onog istog kojeg su ljudi raspeli, uskrisio i učinio Gospodarem svega stvorenoga. Kristovo uskrsnuće je bilo pripravljeno kroz cijeli Stari zavjet, a kad je jednom ostvareno, sva kršćanska pokoljenja riječju i životom svjedoče za tu temeljnu istinu povijesti - Krist je uskrsnuo, s njime i mi neprestano uskrsavamo.

Stoga bezbrojni pogaženi i obespravljeni nalaze u Kristu Zagovornika kod Boga i snagu hodeći ovom zemljom. Toliki, kojima mrak pada na oči od sumornog stanja i besperspektivnog života, kao da čuju 'ja sam Svjetlo svijeta" (Iv 8, 12). Zagovornik dovikuje i onima koji su uplašeni pred krutom realnošću bolesti i straha:"Ja sam uskrsnuće mrtvih' (Iv 11,25). Onima koji lutaju u traganju za istinom poručuje:"Ja sam Istina" (IV 14, 6).Onima koji lutaju u beznađu i bez cilja: 'Ja sam Put i Život" (Iv 14, 6). Kad vidimo na koji način vladaju moćnici s dvostrukim mjerilima, te se u nama pojavljuje bunt na nepravde i poniženja, Uskrsli hrabri:"Ne bojte se, ja sam s vama u sve dane...' (Mt 28, 20).

Današnji blagdan poziva nas na uskrsnu radost i poručuje nam da zbilju uskrslog Krista širimo oko sebe pobjeđujući smrt i unoseći u svijet pouzdanje, vjeru i nadu.

U tom duhu neka vam je još jednom sretan i blagoslovljen Uskrs.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn