Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Možda i niste znali ali u našim se Pučišćima malo po malo rađa jedno pravo malo svjetsko čudo, vjerna maketa slavne rimske bazilike sv. Petra  remek-djelo Joška Radića, pučiškog majstora maketarstva u kamenu.
Bazilika sv. Petra, prema povijesnim izvorima, podignuta je na grobu sv. Petra, jednog od dvanaest apostola, prvog rimskog biskupa i prvog u nizu papa. Jedinstvena je crkva kršćanskoga svijeta i sveto mjesto kojega pohode brojni hodočasnici i turisti.
Staru baziliku sv. Petra, najglasovitiju i najveću starokršćansku baziliku, sagradio je car Konstantin Veliki na molbu pape Silvestra I. još 326. godine.
Brojni znameniti umjetnici Italije, među kojima su Donato Bramante, Gianlorenzo Bernini i Michelangelo bili su uključeni u njenu izgradnju od 1506. do 1626.

A da je Konstantin Veliki tada znao da će 9. veljače 2014. godine, u malenom mjestu Pučišća na otoku Braču, u skučenoj radionici na Letešu brdu, započeti izgradnja kamene replike bazilike, zasigurno bi u svoje odaje pozvao pučiškoga majstora zlatnih ruku, Joška Radića Pica.
Jedan zapis na tlu srednje lađe navodi koliko je čitava građevina dugačka, 194 m (vanjska duljina iznosi, zajedno s trijemom, 211,15 metara), a svod je visok 44 metra. Crkveni prostor zauzima površinu od 15160 m², kupola je do vrha križa visoka 133 m, a nose je četiri nosača, svaki obujma od 71 metra.

A njezinu veličinu i raskoš strpljivo, uz puno truda i ljubavi podiže naš Joško, ponekad i do najsitnijih noćnih sati... Do najmanjih detalja svakoga dana novi pečat svoje kreativnosti daje svakom stupu, svakom kamenu, svakoj stepenici...

„Nikal grien cestuon ili govorin sa čovikon, ili mi doma ništor govoridu, i jo hi čujen i vidin, ali san sa glovuon u baziliki, i penson kako ću spojit kupolu, di ću nabavit caklo, kako ću izvest spuoj...“, rekao nam je Joško.
„Srce i dušu san ukleso u vuo djelo, i puno san putih na počietku posumnjo u sebe i nison virovo da će mi vako krienut.“
„Koliko još, Joško? Kal ćemo je blagoslovit i posvietit?“
„70 % je gotovo. A vih 30% če ostalo pito još puno vrimena, još puno sitnicih, još puno misieci. Meni se čini da bimo za dvo godišća muogli nazdravit! Ni probliem ni u vrimenu ni u alotu ni voji. Potriba je somo puno inspiracije. Bez njie ne mogu nikuda. Ni skalinu učinit ni stup dignut. I kad je nimo, počijen i penson. A kal duojde, ne bi me ni Michelangelo ulovi“, smije se naš majstor.
Ponosni da ga imamo želimo mu još puno mirnih dana i inspirativnih noćiju. Neka našega Joška prati zdravlje i neka ga sv. Petar vodi u njegovom naumu da s velikom srećom u srcu, što prije, ponese svoju kamenu ljepoticu na oltar vatikanske bazilike...Prilog: Zorana Geržinić
Foto: Rory Macleod

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn