Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Od 1. listopada na području naše županije ponovo je dozvoljeno paljenje vatre na otvorenom no prilikom toga morate se pridržavati određenih pravila.

 

 U razdoblju od 1. listopada do 1. svibnja dozvoljeno je paljenje vatre na otvorenom prostoru isključivo uz odobrenje NADLEŽNE JAVNE VATROGASNE POSTROJBE ILI DOBROVOLJNOG VATROGASNOG DRUŠTVA, a na našem otoku ih ima pet (DVD Bol, DVD Milna, DVD Pučišća, DVD Selca i DVD Supetar) i do svih se može doći putem besplatnog jedinstvenog europskog broja za hitne situacije 112.

Dakle, u koliko postoji neophodna potreba za spaljivanjem korova u periodu do 01. svibnja, fizičke ili pravne osobe dužne su o planiranoj radnji obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu i dati joj slijedeće podatke:

- osobne podatke (ime, prezime, kontakt broj telefona ili mobitela podnositelja zahtjeva),
- naziv površine i točna pozicija zemljišta na kojem će se ložiti vatra,
- vrijeme loženja i broj osoba koje će obaviti loženje.

Osim toga prije paljenja, a po odobrenju nadležne vatrogasne postrojbe, potrebito je poduzeti obvezne preventivne mjere i to:

- paljenje provoditi za mirna vremena (bez vjetra),
- tvari koje se spaljuju moraju se pomaknuti na dovoljnu udaljenost od šume, vodova električne energije, javnih cesta, stambenih i drugih objekata koje bi vatra i dim mogli ugroziti,
- osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara
- osigurati priručna sredstva za gašenje (voda, lopate, grablje i sl.),

Osobe koje su po prethodnom odobrenju obavile paljenje vatre na otvorenom prostoru dužne su mjesto paljenja pregledati i eventualne ostatke vatre u potpunosti ugasiti.

Podsjećamo, loženjem vatre na otvorenom prostoru smatra se loženje vatre izvan zatvorenih, odnosno pokrivenih prostora s osiguranim ložištem kao što je:
- spaljivanje smeća, korova, papira, suhe trave i žbunja, šikara, gustog šumskog raslinja (šiblja), slame i kukuruzovine, strništa, otpadnih grana i lišća nastalih pri sječi stabala, bilja i ostalog otpada,
- bacanje šibica, opušaka i drugih gorećih i užarenih tvari na otvorene površine, osim na mjestima koja utvrdi pravna osoba koja gospodari ili upravlja otvorenim prostorom,
- improvizirana ložišta vapnara, drugih objekata s otvorenim ložištem i roštilja koji se koriste na mjestima koja nisu određena za tu svrhu od pravnih osoba koje gospodare šumama i šumskim zemljištem, odnosno od nadležnog tijela jedinice lokalne i područne(regionalne) samouprave za ostale prostore kojima ne gospodare pravne osobe.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.