brac online

Supetar u borbi protiv 'demografske kuge' pokreće novi program pod nazivom 'Sritna dica-sritan grad' – Supetar grad sretne djece".

 

 Uspješna borba protiv poražavajućih demografskih pokazatelja može se pokrenuti i s lokalne razine, poručuje gradonačelnica Supetra nadajući se da će i ostali gradovi slijediti njihov primjer

Ovim programom pratit će djecu od rođenja pa do fakulteta, odnosno prvog zaposlenja, a već u ponedjeljak Gradsko će vijeće donijeti čak četiri odluke kojima će znatno olakšati život mladim obiteljima u Supetru.

Najatraktivnija je, naravno, ona o povećanju naknada za bebe. Istraživanje specijaliziranog portala gradonačelnik.hr-a iz 2016. pokazalo je da je Grad Supetar i do sada, sa naknadama od 4.000 za prvo, 6.000 za drugo i 8.000 za treće i svako iduće dijete bio treći grad u Hrvatskoj po ukupnom izdvajanju za novorođenčad po glavi stanovnika, a četvrti po samoj visini iznosa naknada. Od ponedjeljka se, pak, naknade podižu na 5.000 kuna za prvo dijete, 7.000 za drugo, 9.000 za treće i čak 15.000 za četvrto dijete u obitelji, što će im garantira mjesto u samom vrhu i u našem novom istraživanju.

Uz to, obiteljima s četvero i više djece koja nemaju riješeno stambeno pitanje nego žive u domaćinstvu sa svojim roditeljima, Grad će uplaćivati po 1.000 ili 1.500 kuna za svako dijete koje pohađa vrtić (ovisno pohađa li dijete poludnevni ili cjelodnevni program), 500 kuna za dijete srednjoškolskog uzrasta, 2.000 kuna za studente koji nisu korisnici stipendija niti stariji od 25 godina, a sve takve obitelji dobivat će i po 300 kuna božićnice.

Odlukom o cijenama vrtića, pak, uvode se olakšice za roditelje s više djece, pa će tako cijena vrtića za drugo dijete u obitelji biti 20 posto niža a za treće 40 posto niža. Roditelji djece s teškoćama u razvoju plaćat će, pak, samo pola cijene vrtića. Vrtići će biti jeftiniji i za djecu invalida Domovinskog rata, te za djecu koja zbog bolesti nisu kontinuirano u vrtiću. Besplatan smještaj imat će četvrto i svako iduće dijete u obitelji, djeca stopostotnih invalida Domovinskog rata, te djeca bez roditelja. Isto tako, Grad Supetar će u stopostotnom iznosu financirati rad asistenata u vrtiću za djecu s poteškoćama u razvoju.Što se školaraca tiče, Grad će, u suradnji sa Županijom od iduće školske godine osigurati besplatne udžbenike, radne bilježnice i pakete bilježnica za sve osnovnoškolce, a one koji odličnim uspjehom završe svih 8 razreda nagradit će sa po 1.000 kuna.

Kako bi zadržali mlade na otoku, sufinancirat će upis u Srednju školu 'Brač' sa po 1.000 kuna svakom novoupisanom učeniku.

Od mjera koje su još u planu, tu je i stipendiranje najboljih srednjoškolaca, te povećanje broja stipendija za najbolje studente.

'Odlučili smo se za stvaranje i provedbu jedne konkretne i zaokružene politike usmjerene na demografski rast i razvoj naše gradske i otočne zajednice. Ideja je u osnovi jednostavna i polazi od pretpostavke da će zajednica koja svojem najosjetljivijem i najranjivijem segmentu, svojoj djeci, pruži sigurnost, ljubav i bezbrižno djetinjstvo i omogući im podršku u svakom trenutku njihova odrastanja rezultirati jednako tako održivim, sretnim i sigurnim društvom', kaže nam gradonačelnica Ivana Marković uvjerena da će ove mjere, u sinergiji i uz konsenzus svih dionika lokalne politike, dovesti Supetar do konačnog cilja – sigurnog i stimulativnog okružja za razvoj, odgoj i obrazovanje djece.

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.