Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Molitvom 14. postaje križnoga puta u crkvi Sv. Jeronima u Pučišćima i koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio župnik župe Uznesenja Marijina u Visu Milan Šarić završen je jučer 4. planinarski križni put vjernika Hvarsko-bračko-viške biskupije.

 Ovogodišnji biskupijski križni put održan je pod geslom iz Prve knjige o Kraljevima 'Ali Gospodin nije bio u vihoru'. U korizmenoj pobožnosti sudjelovalo je nekoliko stotina vjernika sa sva tri otoka mjesne Crkve, zajedno s bračkim dekanom župnikom u gradu Supetru Tonijem Plenkovićem koji je predvodio pobožnost križnoga puta.

Planinarski križni put započeo je u jutarnjim satima u župi sv. Nikole biskupa u Gornjemu Humcu odakle su se hodočasnici kretali u molitvenoj pobožnosti, moleći i pjevajući, a cijelim je putem mnoštvo mladih pjevalo ovogodišnju himnu križnoga puta 'Evo me na tvojim rukama'. U tijeku pobožnosti mladi su se izmjenjivali u nošenju vrijednoga gotičkoga križa iz starokršćanske crkve Sv. Stjepana u Pučišćima. Hodočasnici su za obavljanja pobožnosti prešli put dug 19 kilometara, a kretali su se od župe sv. Nikole u Gornjemu Humcu prema župi sv. Antuna opata u Pražnicama te križni put završili u župi sv. Jeronima u Pučišćima. Po dolasku u pučišku crkvu Sv. Jeronima nekadašnji župnik Tonči Kusanović sudionike je upoznao s poviješću župe i crkve koja se podignuta 1566. godine, kada je i osnovana ta bračka župa odvajanjem od obližnje sv. Antuna u Pražnicama.Predvodeći završno liturgijsko slavlje svećenik Šarić podsjetio je u duhu gesla ovogodišnjega križnoga puta da Gospodin ne dolazi u vihoru, nego dolazi u blagome lahoru.

- Dok smo prolazili križnim putem i slušali što je sve Isus prošao od osude do smrti na križu, nismo se mogli načuditi. Zar je moguće da je to jedan Bog? Zar Krist svijet spašava tako što umire? Zar Krist ne bi trebao doći sa silnom vojskom anđela, poubijati svoje neprijatelje i podložiti sve pod svoje noge i nas koji smo mu bili vjerni postaviti sebi s desna. Ali, Gospodin nije bio u vihoru. Gospodin nije bio sa silnom vojskom. Gospodin je bio s križem na leđima - istaknuo je viški župnik.

- Želiš li ti Gospodine da ja sve one koji te mrze, koji govore protiv svećenika, protiv tvoje Crkve i nas vjernika, da ih mi maknemo jer oni nam čine štetu. Ti sigurno želiš da mi tvoji vjernici budemo tvoja vojska koja će marširati ovim svijetom i sve obraćati, a one koji to ne žele micati jer ne zaslužuju živjeti. Ali Gospodin nije bio u vihoru. Gospodin je bio na križu. Gospodin je bio raspeta ljubav - poručio je hodočasnicima.

Na misnome slavlju sudionici su molili i za novoimenovanoga hvarsko-bračko-viškoga biskupa mons. Petra Palića da u svijetu bude znak Božje istine, dobrote, ljubavi i milosrđa. Pred kraj liturgijskoga slavlja zahvalnu riječ uputili su pučiški župnik Pavao Gospodnetić i brački dekan. Božji puk na kraju je srdačno otpjevao himnu ovogodišnjega biskupijskoga križnog puta. Prije organiziranoga povratka Višana preko Splita i Hvarana preko Bola na njihove otoke te Bračana svojim domovima u hotelu Porat pripremljena je za sudionike prigodna okrjepa.Izvor: Luadato/IKA
Fotografije: FB/Pučišća

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.