Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Poljska avantura Erasmus+ ekipe Srednje škole Bol, učenica Antee Jerčić, Sare Marinković i Nike Ursić i njihovih profesorica Petre Kokeza i Rovene Trivanović, uspješno je okončana.

 

 Tijekom sedmodnevnog boravka u Poljskoj stekle su nova poznanstva, upoznale novu sredinu i običaje a pored uspješno obavljenog zadatka vratile su se pune dojmova i lijepih uspomena, što je u konačnici i najvažnije.
Donosimo vam njihov kraći osvrt na viđeno i doživljeno u Poljskoj, svojevrsni putni dnevnik iz kojeg je jasno vidljivo kako upravo ovakva iskustva pozitivno utječu na mlade osobe, šire njihove vidike i čine ih još boljima.Nakon jutarnjeg leta iz Splita 20.4.2018. i kratkog zadržavanja na aerodromu u Munchenu, sletjeli smo u Krakow oko dva sata poslijepodne. Nekoliko sati kasnije već smo uživali u turističkoj šetnji njegovim središtem, a najviše nas je oduševio na stijeni sagrađen Wawel sa svojom povijesnom patinom i zmajem koji doslovno riga vatru. Odmorni i svježi, subotu smo posvetili duljoj šetnji gradom i penjanju na utvrdu Kopiec Kosciuszki s koje puca veličanstven pogled na grad. U nedjelju smo zajedno sa njemačkim i talijanskim partnerima krenuli prema rudniku soli Wieliczka koji se nalazi na udaljenosti od 40-ak minuta vožnje od Krakowa. Provevši dva sata pod zemljom razgledavajući veličanstveni rudnik koji je bio dom rudarima koji su isto vrijeme bili i kipari amateri, divili smo se njihovim skulpturama i kapelicama, a katedrala sv.Kinge nas je ostavila bez daha. Nešto prije 6 sati smo stigli do škole Rozwienica koja nam je bila baza sljedećih nekoliko dana. Učenici su otišli sa svojim obiteljima-domaćinima, a profesori u hotel  u Jaroslaw.

Ponedjeljak smo proveli razgledavajući školu, čitajući scenarije naših drama na temu cyberbullying-a i dogovarajući koji scenarij ćemo adaptirati za audiobook, ebook i kazališnu predstavu. Podijelili smo se u nekoliko grupa, svaka grupa je dobila svoj prostor za rad i mogli smo se početi spremati za petak kada je trebalo predstaviti plodove našega rada. Dramsku grupu je posjetio kazališni glumac koji  je njene članove uz pomoć raznih tehnika i pantomime potaknuo da oslobode glumce u sebi. Nakon 2.5 sata intenzivnih vježbi, imali smo malu predstavu. Izmoreni i iznenađeni novootkrivenim dijelovima sebe krenuli smo prema Jaroslaw-u gdje smo posjetili sportski centar. Učenici su uživali u kuglanju, a nastavnici su imali radni sastanak.

U utorak smo nastavili rad na dramama,a nakon ručka smo se upustili u istraživanje podzemnih turističkih ruta u Jaroslaw-u i razgledavanje grada uz pomoć QR aplikacije.

Srijeda je bila apsolutno radna. Nastavilo se snimanje audiodrama, rad na ebook-u i pokusi dramske grupe. Naša učenica Antea Jerčić je dobila priliku glumiti najbolju prijateljicu tinejdžerice Jess (koju je glumila finska učenica Matilda) koju cyberbullying dovodi do samoubojstva. U samo 10 minuta, sudionici su trebali prikazati sve ono što je prethodilo tom činu, odgovornost društva i pojedinca te virtualni svijet koji toliko utječe na naše živote.

U četvrtak smo otputovali u gradić Rzeszow gdje smo posjetili lokalnu radio i TV postaju. Naša Antea je na radiju snimljena dok je pokušavala pročitati poljsku premetaljku, a Sara je zajedno sa učenicima iz Njemačke, Finske i Italije sudjelovala u davanju intervjua koji im je donekle dočarao funkcioniranje jedne radio postaje.

Petak smo dočekali uzbuđeni, sretni zbog svega što smo naučili o sebi i drugima, ponosni na novostečene vještine i žalosni zbog rastanka sa prekrasnim domaćinima. Poslušali smo audiozapise naših cyberbullying scenarija, pogledali ebook koja primjereno završava Singerovim citatom: „ When you betray somebody else,you also betray yourself“ i svjedočili čarobnoj energiji i povezanosti dramske grupe koja nas je opomenula da život i međuljudske odnose ne uzimamo zdravo za gotovo.

Kući smo se vratili u subotu zahvalni na još jednoj škrinjici prekrasnih uspomena.


 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn