Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Poljska avantura Erasmus+ ekipe Srednje škole Bol, učenica Antee Jerčić, Sare Marinković i Nike Ursić i njihovih profesorica Petre Kokeza i Rovene Trivanović, uspješno je okončana.

 

 Tijekom sedmodnevnog boravka u Poljskoj stekle su nova poznanstva, upoznale novu sredinu i običaje a pored uspješno obavljenog zadatka vratile su se pune dojmova i lijepih uspomena, što je u konačnici i najvažnije.
Donosimo vam njihov kraći osvrt na viđeno i doživljeno u Poljskoj, svojevrsni putni dnevnik iz kojeg je jasno vidljivo kako upravo ovakva iskustva pozitivno utječu na mlade osobe, šire njihove vidike i čine ih još boljima.Nakon jutarnjeg leta iz Splita 20.4.2018. i kratkog zadržavanja na aerodromu u Munchenu, sletjeli smo u Krakow oko dva sata poslijepodne. Nekoliko sati kasnije već smo uživali u turističkoj šetnji njegovim središtem, a najviše nas je oduševio na stijeni sagrađen Wawel sa svojom povijesnom patinom i zmajem koji doslovno riga vatru. Odmorni i svježi, subotu smo posvetili duljoj šetnji gradom i penjanju na utvrdu Kopiec Kosciuszki s koje puca veličanstven pogled na grad. U nedjelju smo zajedno sa njemačkim i talijanskim partnerima krenuli prema rudniku soli Wieliczka koji se nalazi na udaljenosti od 40-ak minuta vožnje od Krakowa. Provevši dva sata pod zemljom razgledavajući veličanstveni rudnik koji je bio dom rudarima koji su isto vrijeme bili i kipari amateri, divili smo se njihovim skulpturama i kapelicama, a katedrala sv.Kinge nas je ostavila bez daha. Nešto prije 6 sati smo stigli do škole Rozwienica koja nam je bila baza sljedećih nekoliko dana. Učenici su otišli sa svojim obiteljima-domaćinima, a profesori u hotel  u Jaroslaw.

Ponedjeljak smo proveli razgledavajući školu, čitajući scenarije naših drama na temu cyberbullying-a i dogovarajući koji scenarij ćemo adaptirati za audiobook, ebook i kazališnu predstavu. Podijelili smo se u nekoliko grupa, svaka grupa je dobila svoj prostor za rad i mogli smo se početi spremati za petak kada je trebalo predstaviti plodove našega rada. Dramsku grupu je posjetio kazališni glumac koji  je njene članove uz pomoć raznih tehnika i pantomime potaknuo da oslobode glumce u sebi. Nakon 2.5 sata intenzivnih vježbi, imali smo malu predstavu. Izmoreni i iznenađeni novootkrivenim dijelovima sebe krenuli smo prema Jaroslaw-u gdje smo posjetili sportski centar. Učenici su uživali u kuglanju, a nastavnici su imali radni sastanak.

U utorak smo nastavili rad na dramama,a nakon ručka smo se upustili u istraživanje podzemnih turističkih ruta u Jaroslaw-u i razgledavanje grada uz pomoć QR aplikacije.

Srijeda je bila apsolutno radna. Nastavilo se snimanje audiodrama, rad na ebook-u i pokusi dramske grupe. Naša učenica Antea Jerčić je dobila priliku glumiti najbolju prijateljicu tinejdžerice Jess (koju je glumila finska učenica Matilda) koju cyberbullying dovodi do samoubojstva. U samo 10 minuta, sudionici su trebali prikazati sve ono što je prethodilo tom činu, odgovornost društva i pojedinca te virtualni svijet koji toliko utječe na naše živote.

U četvrtak smo otputovali u gradić Rzeszow gdje smo posjetili lokalnu radio i TV postaju. Naša Antea je na radiju snimljena dok je pokušavala pročitati poljsku premetaljku, a Sara je zajedno sa učenicima iz Njemačke, Finske i Italije sudjelovala u davanju intervjua koji im je donekle dočarao funkcioniranje jedne radio postaje.

Petak smo dočekali uzbuđeni, sretni zbog svega što smo naučili o sebi i drugima, ponosni na novostečene vještine i žalosni zbog rastanka sa prekrasnim domaćinima. Poslušali smo audiozapise naših cyberbullying scenarija, pogledali ebook koja primjereno završava Singerovim citatom: „ When you betray somebody else,you also betray yourself“ i svjedočili čarobnoj energiji i povezanosti dramske grupe koja nas je opomenula da život i međuljudske odnose ne uzimamo zdravo za gotovo.

Kući smo se vratili u subotu zahvalni na još jednoj škrinjici prekrasnih uspomena.


 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.