brac online

Na današnji dan prije 74 godine naš je otok u potpunosti oslobođen od njemačke okupacije.

 

  
Bitka za Brač 1944. godine je bila zajednička ofenziva NOVJ-a i Saveznika za oslobođenje otoka Brača koja je trajala od 12. do 17. rujna 1944. godine a bila je dijelom šire ofenzive za oslobođenje Dalmacije vođene tijekom rujna 1944. godine. Tijekom borbi za Brač, zapovjedništvo Wehrmachta je pokrenulo Operaciju Sivi ždral (njem. Kranich) radi evakuacije Nijemaca iz Supetra, od 14. do 18. rujna 1944. godine koja je završila neuspjehom.

Započinjući operaciju oslobađanja Dalmacije, 26. dalmatinska divizija oslobodila je tijekom rujna 1944. godine Brač, Hvar i Šoltu. Najteže borbe bile su vođene upravo na našem otoku i trajale su od 12. do 17. rujna 1944. godine a završna i odlučujuća bitka za oslobođenje se vodila na brdu Sveti Nikola, smještenom u blizini Selaca i Sumartina.

 

 

 

 

Izvor: WIKIPEDIA
Fotografije: Ratna kronika Splita

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.