brac online

Povodom  Odluke o zatvaranju odlagališta Ministarstva zaštite okoliša i energetike donesene 21. prosinca 2018. kao i izmjena Zakona o održivom gospodarenju otpadom od 15. veljače 2019. godine, Udruga 'Za Naš Supetar' oglasila se očitovanjem za javnost  "Više cvijeća, manje ministara!" koje prenosimo u cijelosti.
Obzirom da Ministarstvo zaštite okoliša i ministar Ćorić ne odustaju od Odluke od 21. prosinca 2018. o odlaganju smeća s cijelog Brača na odlagalište Kupinovica u Supetru udruga Za Naš Supetar daje svoje Očitovanje za javnost. U Očitovanju je naveden slijed događanja od dana donošenja Odluke, do raznih izmjena Odluke, Pravilnika i Zakona donesenih od Ministarstva zaštite okoliša posljednjih mjeseci, kao i do sada donesenih odluka i aktivnosti Grada Supetra kojima se jasno protestira protiv, a sve zbog lakšeg razumijevanja problema pred kojim su se građani grada Supetra našli.

4. srpnja 2018. godine stupila su na snagu nova EU pravila s pravno obvezujućim ciljevima za recikliranje otpada i smanjenje odlaganja otpada s fiksnim rokovima za države članice koje u sljedeće dvije godine moraju napraviti prilagodbu nacionalnog zakonodavstva za prelazak na kružno gospodarstvo.

Ministar Ćorić je ovakvom Odlukom pokušao zamaskirati nerad i kaos u vlastitom ministarstvu po pitanju organizacije i provedbe zbrinjavanja otpada na nivou države te je odlučio sve kazne i reperkusije kojima bi Hrvatska kao država zbog toga bila podvrgnuta od europske Komisije prebaciti na općine i gradove, odnosno na nas, građane iz malih sredina jer samo mi ćemo biti time pogođeni. Novčano i uništavanjem okoliša i mjesta u kojima živimo.

Svako povećanje cijene komunalne usluge, kao i svaka kazna koja će se platiti zbog ove Odluke na Braču i sličnim pogođenim lokalitetima nije ništa drugo nego prebacivanje troškova za kazne iz proračuna države direktno na naše džepove.

Zatvaranjem jednog deponija da bi se ista količina smeća odložila na drugom, a koji sigurno nije uređen za prihvat tog smeća, ne može se smanjiti količina komunalnog otpada niti napraviti ikakav korak ka kružnom gospodarstvu.  Stoga ne vjerujemo da će manevar Ministarstva zaštite okoliša i energetike i ministra Ćorića zavarati Europu, ali smo sigurni da će stvoriti ekološku bombu u našem Supetru.  
Obzirom da Ministarstvo zaštite okoliša nije u stanju prepoznati dobre prakse u zbrinjavanju otpada u Hrvatskoj i pravilno kreirati podzakonske akte, uspješni gradovi Prelog, Čakovec i otok Krk, koji se nalaze među najboljima u Europi, moraju plaćati kazne zato što su preuspješni! Spomenimo i nerazumno forsiranje ulaganja u izgradnju skupih regionalnih centara za smeće (CGO) poput Marišćine i Kaštijuna zbog kojih stanovnici imaju problema sa zdravljem i zagađenjem okoliša te višestruko povećanim mjesečnim računima za otpad! Lećevica je zamišljena kao CGO za Splitsko-dalmatinsku županiju, sa suspaljivanjem u Cemexu, no isto tako mora biti poznato da energetska oporaba, tj. spaljivanje otpada i cirkularna ekonomija ne idu zajedno. Naime, kad izdvojimo sve gorive komponente otpada i biootpad koji se mora posebno izdvojiti, tada nema što gorjeti. Spaljivanje otpada ili tzv. energetska oporaba otpada isključena je dakle, ispunjenjem prethodnih propisanih stupnjeva u hijerarhiji gospodarenja otpadom, a koje RH nije još niti iz daleka dostigla. Naprosto je čitav proces zbrinjavanja otpada na nivou države nikakav, kao i pripadajuća zakonska regulativa jer se Ministarstvo zaštite okoliša i energetike bavi raznim pogodovanjima 'smećarskoj eliti', a ne poslom koji im je zadan. Izbjegavanje kazne na nivou države ne može, i ne smije biti razlog za stvaranjem dodatnih problema i kolapsa u malim sredinama, a to je upravo ono što će se dogoditi kad bi Odluka o redosljedu dinamici zatvaranja odlagališta od 21.12.2018 bila provedena.
Plan gospodarenja otpadom Grada Supetra nema odredbe o mogućnosti povećanja kapaciteta, već ide ka sanaciji odlagališta! Dakle, bilo bi potrebno donijeti izmjene i dopune Plana obzirom da se povećava količina otpada u Gradu Supetru i obzirom da je predviđena sanaciju neće biti moguća radi situacije dovoza otpada s drugih lokacija. Trebalo bi provesti i Stratešku procjenu utjecaja tako izmjenjenog plana na okoliš, a tek ako bi ona prošla trebalo bi staviti Plan Gospodarenja otpadom Grada Supetra na javnu raspravu. Dakle proces od nekoliko godina za vrijeme kojeg ne bi bilo moguće provesti postojeći plan sanacije za koje su ishođene sve dozvole.
Stoga sadašnje odlagalište Kupinovica u Supetru nema nikakve zakonske mogućnosti preuzeti dodatne količine otpada i Odluka ministra Ćorića nije provediva bez obzira na manevre i želje Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Odbijanje ''poslušnosti'' ministru Ćoriću nije samo stvar stava ili zakona, to je za Grad Supetar i njegove stanovnike stvar preživljavanja.
22. sjednica Gradskog vijeća Supetar zakazana je za 7. svibnja 2019, u 18 sati u Gradskoj vijećnici, ponovno s temom 'Smeće naše svagdašnje', a za koju su vijećnici predložili akcije koje trebaju poduprijeti već donesenu odluku GV sa 21. sjednice.

Povodom tih aktivnosti u Supetru, Udruga Za Naš Supetar podržava pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta Ministarstva zaštite okoliša i energetike (»Narodne novine « br. 03/19.) s Ustavom koju predlaže klub vijećnika SDP-HSU.

Podržavamo i prijedlog sazivanja gradskog referenduma na kojem bi svi građani Grada Supetra mogli jasno iskazati svoj stav o tome žele li da „Kupinovica“ postane centralno odlagalište otpada cijelog otoka Brača, ili ne, a koji predlaže klub HDZ-HSS.

Udruga Za Naš Supetar podržava svaku inicijativu JLS, političkih stranaka, civilnog društva ili pojedinaca koja se protivi implementaciji ovakve Odluke ministra Ćorića i njegovog Ministarstva o zatvaranju i prebacivanju smeća s jedne na drugu jedinicu lokalne samouprave bez ikakvog smisla i svrhe.

Svaka aktivnost protiv krivo interpretirane EU direktive za implementaciju cirkularne ekonomije, lošeg zakonodavstva i odluka ministarstva, od političke do institucionalno moguće, pravne pa i do iskazivanja građanskog neposluha, kao krajnje mjere protesta protiv odluka na štetu građana Supetra kao i građana drugih mjesta pogođenih ovakvim odlukama naići će na podršku udruge ZaNaS.

Uz sve predloženo Udruga Za naš Supetar predlaže zajedničko (Gradonačelnice, GV, svih aktivnih gradskih političkih stranaka ponaosob, udruge ZaNaS i svih ostalih udruga ili građana grada Supetra koje iskažu želju supotpisati)
podnošenje Prijedloga za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu Republike Hrvatske Zakona o održivom gospodarenju otpadom (lex-specialis)
koji je na snazi na snazi od 15. veljače 2019. zbog neusklađenosti članka 26. stavak 10. i 11. i članka 28. stavak 9. sa Zakonom o  lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (lex-generalis), koji je na snazi od 13. prosinca 2017. u članku 19. koji jasno daje punu samoupravnu nadležnost nad lokalnim komunalnim gospodarstvom jedinici lokalne samouprave.

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.