brac online

Danas je održana velika i kompleksna međuresorna vježba "Sigurnost 91" čiji se jedan dio, simulacija požara na otvorenom odvijala i na našem otoku.

 

 "SIGURNOST 19" je vježba čiji je nositelj Hrvatska vatrogasna zajednica i glavni vatrogasni zapovjednik, dok je Hrvatska vojska sudjelovala sa svojim zračnim, pomorskim i kopnenim snagama: četiri kanadera, dva air tractora, dva transportna helikoptera Mi-8 te dva broda HRM-a DBM i DJB te gumene brodice i dva protužarna voda Hrvatske kopnene vojske i timom za traganje i spašavanje ZSS-a i SOD s besposadnim sustavom ORBITER III.

Vježba se u realnom vremenu odvijala na udaljenim lokacijama u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Dio vježbe koji se odvijao na Braču bio je zasnovan na scenariju požara otvorenog prostora koji se zbog jakog vjetra širio jako brzo i zaprijetio zračnoj luci Brač. U rješevanje ovog "bračkog" scenarija bile su uključene vatrogasne snage otoka (vatrogasci DVD-ova Supetar, Pučišća, Bol i Selca), aerodromske službe i vatrogasne zračne snage MORH-a a čitava se vježba u realnom vremenu mogla pratiti na ekranima postavljenim u operativnom središtu u Divuljama.Vježbi su nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar zdravstva Milan Kujundžić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Matanović, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, članovi Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti i drugi visoki dužnosnici. žSvi prometrači složili su se u ocjeni kako je vježba „SIGURNOST 19“ pokazala je uvježbanost, koordinaciju i učinkovitost svih dijelova sustava kao i potencijale novih kapaciteta koji će se koristiti u protupožarnoj sezoni, a najveću težinu u njenom organiziranju podnijela je upravo Hrvatska vatrogasna zajednica.

 

 

 

 

 

Fotografije: DVD Supetar

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.