Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obećala se angažirati oko hitnog uvođenja besplatnog trajekta za otočku djecu s teškoćama u razvoju.

 

 Na marginama 13. znanstvene konferencije Ekonomskog fakulteta u Splitu koja se od 22. do 24. svibnja pod nazivom “Izazovi Europe” održava u našem Bolu, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastala se danas s članovima Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju „Brački pupoljci“ te tom prigodom poručila kako će od Vlade Republike Hrvatske i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića osobno zatražiti stavljanje u hitnu proceduru izmjenu članka zakona 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu čime bi se se nakon desetogodišnjeg čekanja i molbi „Bračkih pupoljaka“ konačno omogućio besplatan trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka.


Predsjednica Grabar-Kitarović prilikom sastanka u Bolu na Braču poručila je i kako je upoznata s problemom otočke djece s teškoćama u razvoju naglasivši kako će inzistirati da se aktivacijom hitne procedure izmjena ovog članka, ključnog za njih, donese i prije ljetne stanke u Saboru.
 
Sastanku je prisustvovala i predsjednica udruge Maja Bonačić-Proti te izrazila zadovoljstvo rečenim. „Izdaci su jako veliki, puno djece odlazi na kopno na terapije, a izmjena članka zakona roditeljima djece s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka uvelike bi olakšala mukotrpnu financijsku situaciju i dugotrajna putovanja. Predsjednica je pokazala senzibilitet prema našem problemu te se nadam da će naša borba konačno uroditi plodom“, rekla je Bonačić-Proti, predsjednica udruge koja je i sama majka djeteta s teškoćama u razvoju.


Ovom prilikom je upravo sin gđe. Bonačić-Protti, Mihovil, predsjednici uručio krunicu od bračkog kamena, a sastanku su nazočili i Mirjana Nižetić, dopredsjednica udruge, Ivana Radić, predstavnica roditelja te član udruge Mate Mladina.

Podsjetimo, udruga „Brački pupoljci“ proteklih se 10 godina bori za izmjenu spornog 47. članka Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojim bi se konačno omogućio besplatan trajektni prijevoz za otočku djecu s teškoćama u razvoju.  Od osnutka 2009. do danas članovi udruge primili su u svojim prostorijama i na raznim sastancima predstavnike nekoliko ministarstava i više predstavnika Splitsko-dalmatinske županije te su im svi obećali pomoć pri rješavanju pitanja besplatnog trajektnog prijevoza. U jednom od posljednjih sastanaka u travnju ove godine u Supetru, ministar Butković obećao je stavljanje izmjene članka 47. u hitnu proceduru, ali se ponovno ništa nije promijenilo.

Današnji sastanak s predsjednicom Grabar-Kitarović također je posljedica dopisa i molbe za susret koja je udruga poslala Uredu predsjednice prije nešto više od mjesec dana. Članovi „Bračkih pupoljaka“ polažu puno nade u ovo obećanje s obzirom na njezin utjecaj i veliko suosjećanje prema najranjivijim članovima našeg društva koje učestalo iskazuje u javnosti.

 

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.