brac online

Rotary klub Brač u suradnji sa Lions klubom Quarneroli iz Lovrana, a uz podršku Aerodroma Brač, postavio je na Aerodromu Brač izložbu o Austro-ugarskoj ekspediciji na sjeverni pol iz godine 1872.

 

 

 

Specifičnost ekspedicije bila je što je ista nakon dvije godine boravka u ledenim prostranstvima sjevera, te velikom količinom znanstvenih mjerenja i istraživanja, kartografije i edukacije preživljavanja u ledenim prostranstvima, uspješno završila, a većina posade bili su Hrvati iz primorja. Jedan član posade ,Ante Lukinović, bio je iz Pučišća na otoku Braču a drugi , Ante Zaninović, iz Svete Nedilje na otoku Hvaru.

13 Hrvata bili su pomno birani jer su imali bolje odlike mornara od njihovih kolega sa sjevera Europe, jer su ,prema riječima vođe ekspedicije Weyprechta, „Hrvati zdravi, snažni, dovitljivi i što je najdragocjenije, vedri ljudi. Oni će kleti i moliti se, psovati i pjevati, ali oni će raditi i nikada spustiti krila“. Julius Payer o hrvatskoj posadi kaže sljedeće: „Njih odlikuju: bezuvjetna poslušnost, privrženost njihovim vođama, izdržljivost u poteškoćama i odlučnost u opasnostima“.

Obećana nagrada bila je 60 forinti mjesečno, odjeća i hrana. Obećanje sigurnosti nije bilo. Vjerojatno najpoznatija Franklinova ekspedicija (1845) završila je tragično kad je čak 120 članova ekspedicije poginulo.Ekspediciju je 1872. godine organizirao Bečko geografsko društvo. Jedrenjak Tegetthoff posebno je izgrađen za ekspediciju i prilagođen uvjetima u ledenim vodama ,a težio je 220 tona.

 

Nakon što su preplovili nekoliko dana kroz skoro zaleđeno more, led je okovao brod , a ledena ploča je brod nosila miljama prema sjeveru i to u trajanju od dvije godine pakla u ledenim uvjetima, polarnih noći, promrzlosti, neuhranjenosti, bolesti i tjeskobe. No uspjeli su ne samo preživjeti, nego i napraviti značajne znanstvene zabilješke kartografiju, ali i otkriti nove teritorije koje su nazvali po Caru Franji Josipu.

Weyprecht i Payer, sve su Hrvate zvali Qvarneroli, jer ih je većina bila sa Kvarnera, ali ovom prigodom treba istaknuti dva člana sa srednje-dalmatinskih otoka i to Antu Lukinovića sa otoka Brača, te Antu Zaninovića sa otoka Hvara. Ante Zaninović istaknuo se kao jedan od najvrjednijih i najhrabrijih članova ekspedicije. Godine 1875. Londonsko kraljevsko geografsko društvo ukrasilo je Zaninovića Srebrnim križem za njegove zasluge.

U čast ovim hrabrim ljudima, koji su ljudske odlike hrvatskog čovjeka promicali u pogibeljnim uvjetima i zavazda upisali u stranice svjetske povijesti, Rotary klub Brač u suradnji sa Lions klubom iz Lovrana, a uz suorganizaciju Rotray kluba Hvar i Lions kluba Hvar, izložbom na Aerodromu Brač u mjesecu lipnju 2019.godine, želi oteti zaboravu ove vrijedne i plemenite pojedince, koji su za slavu i ponos hrvatskog čovjeka bili spremni žrtvovati vlastite živote.

Posjetite ovu interesantnu izložbu u javnim prostorima Aerodroma Brač, svakim danom od 10-16 sati, a petkom, subotom i nedjeljom do 20 sati.

 

 

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.