Brač Online

Portal otoka Brača - već 15 godina s vama

Restaurirani su oslikani stropovi glavnog broda crkve Uznesenja Marijina u Sutivanu.

 Nakon što je opsežnim radovima prošle godine u potpunosti obnovljeno krovište stivanske župne  Crkve, na red je evo došla i njena unutrašnjost. Sanacija i restauracija oslikanog stropa crkve, koji je bio ispucan, oštećen vlagom i izložen vibracijama zbog pogrešno izvedene drvene nosive konstrukcije krovišta, počela je u svibnju ove godine postavljanjem velike skele u brodu crkve koja je omogućila nesmetano izvođenje konzervartorskih radova na plafonu uz istovremeno održavanje liturgije. Radove je izvela konzervartorska tvrtkom PEPI iz Splita, uz  prethodno odobrenje Konzervatorskog odjela u Splitu.

Kompletan je plafon prvo temeljito očišćen nakon čega je usljedilo proširenje pukotina te njihovo ispuhivanje i sanacija pri čemu su djelovi stropne žbuke koji su se odvojili od štuketa nanovo učvršćeni sa preko 900 trnova u epoksidnom ljepilu.

Nakon navedene pripreme usljedio je rad na retušu oslika cijele površine plafona uključujući i četiri medaljona evanđelista Marka, Mateja, Ivana i Luke kao i središnjeg medaljona iz kojeg visi glavni  luster. Nanovo su obojani su i zidovi glavnog broda crkve u površini od cca 400 metara kvadratnih uz prethodnu sanaciju cijele površine a 12 križeva posvete crkve na zidovima pozlaćeni su zlatnim listićima 24 karatnog zlata.

 


Nakon četiri mjeseca radovi su završeni početkom  kolovoza  kada je skinuta skela, zatim se prišlo temeljitom čišćenju crkve nakon čega je ista zablistala u punom sjaju.     

Radovi su financirani sredstvima Crkve i Općine Sutivan uz donacije gospođe Helene Ramsbacher, vlasnice hotela Lemongarden.

 

 

 
Fotografije: Službene stranice Općine Sutivan

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.