brac online

Zračna luka Brač ima u svom vatrogasnom voznom parku prinovu.

 

Ima je doduše već neko vrijeme ali obzirom da se radi o polovnom vozilu trebalo je jedno vrijeme za njegovo renoviranje i testiranje.

Vozilo je Rosenbauer FLF 14000 SIMBA, riječ je o specijalnom aerodromskom vatrogasnom vozilu tzv. ARFF (Aircraft Rescue and Firefighting) klase. Proizvođač je Kronenburg a godina proizvodnje je 1997.

Opremljeno jedvama Detroit diesel 12V92TA DDEC II motorima, jednim za vožnju, a drugim za pokretanje pumpe. Snaga svakog pojedinačnog motora je 870 KS. Posada vozila samim tim ima mogućnost "pump and roll-a" tj. može raditi monitorima u vožnji. S oba topa se upravlja putem joysticka iz kabine, a krovnim se može upravljati i manualno na samom topu.

Kapaciteti spremnika su mu: 12500 litara vode, 1500 litara pjenila i 50 kg suhog praha. Pumpa - Rosenabauer R 600 6000litara pri 12 bara, krovni monitor Rosenbauer RM 60 E 5600 l/min pri 10 bara domet 75 metara i vode i pjene a monitor na braniku Rosenbauer RM 8 E 1000l/min pri 10 bara domet cca 42 metra.

Max brzina vozila je 125 km/h a ubrzava 0-80 km/h za 30 sekundi. Od opreme ima dva vitla brze navale duljine 60 metara, agregat za struju od 5 kw, 2 kompleta izo aparata sa rezervnim bocama.

Za cijenu nismo pitali ali smo doznali da je vozilo svoj radni vijek počelo na aerodromu u Genevi, nastavilo ga u zračnoj luci Rijeka na Krku da bi evo na koncu završilo kod nas u zračnoj luci Brač.

Svim djelatnicima zračne luke a posebice njihovim vatrogascima Čestitamo na prinovi uz želju da je ipak što manje koriste.

 

Izvor: FB Vatrogasci Supetar

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.