Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Na sedmoj sjednici Gradskog vijeća Grada supetarski su vijećnici većinom glasova izglasali proračun Grada Supetar za 2018. godinu.

 Gradonačelnica Supetra, Ivana Marković opisala ga je kao proračun sa izrazito izraženom socijalnom komponentom u kojem se između ostalog za potrebe socijalne skrbi predviđa 1,79 milijuna kuna kojima će se između ostalog povećati naknade za novorođenčad, osigurati besplatne knjige za sve osnovce, nastaviti sa provedbom programa zapošljavanja osoba putem javnih radova i zapošljavanja osoba starijih od 54 godina, sufinanciranje stipendija itd.

Za sanaciju deponija i realizaciju plana gospodarenja otpadom u budžetu je izdvojeno 1,7 milijuns kuna a u njemu su predviđena i sredstva za provedbu i dovršetak već ugovorenih radova za izgradnju infrastrukture u svim naseljima, posebice u Splitskoj, uređenje javne površine na mjestu "stare pumpe" u Supetru...Za proračun su ruke digli svi vijećnici koalicije SDP/HSU dok su protiv ponuđenog prijedloga bili vijećnici koalicije HDZ/HSS, vijećnik HSP 1861 te nezavisni vijećnik Pero Maričić. Od onih koji su glasovali protiv proračuna priopćenjem koje prenosimo u cijelosti oglasio se klub vijećnika HDZ/HSS.

Priopćenje kluba vijećnika HDZ/HSS GV-a Grada Supetra,
vezano za Prijedlog proračuna Grada Supetra za 2018. godinu, sjednica GV-a 12.12.2017.

Nastavno na manjak proračunskih sredstava iz prethodnih godina u iznosu od 8,8 mil i dospjelih obveza koje su na dan 30.6.2017. iznosile 14 mil kuna (svježije podatke ne možemo dobiti, jer kad ih kao oporbeni vijećnici tražimo, dobivamo paušalne i „zamagljene” podatke, kao da tražimo podatak o najvećoj državnoj tajni iz nekog dosjea, koji ima oznaku STROGO POVJERLJIVO) te nastavno na izvršenje proračuna za  zadnje 4 i po godine kako slijedi:
1.) 2013.  u iznosu od         21,5 mil + prodaja zemljišta 1,06 mil  
2.) 2014.  u iznosu od         23,53 mil + prodaja zemljišta „Konzumu“ 12,75 mil
3.) 2015.  u iznosu od         22,04 mil
4.) 2016.  u iznosu od         24,08 mil +prodaja zemljišta 1,9 mil
5.) 2017. siječanj – lipanj     9,7 mil + prodaja zemljišta 1,19 mil
te na prijedlog proračuna 41,5 mil kuna, iskazujemo da realan proračun Grada Supetra može biti formiran isključivo od prihoda poslovanja, pomoći iz državnog proračuna iz kompenzacijskih mjera,  i eventualno sredstava od EU fondova za povijesnu jezgru Škripa i spremnike za otpad od Fonda okoliša, te iznositi maksimalno do 25 mil kuna (zbog uvođenja prireza, povećanja komunalne naknade i povećanja naknade za korištenje javnih površina). Ovakav prijedlog proračuna je ništa drugo do copy-paste planova zadnje 4 godine, a gore iznijeti podaci o izvršenjima zorno govore o realnim godišnjim prihodima.  Dakle, ovaj plan nije odraz štednje, konsolidiranja gradskih financija, nije odraz nastojanja za pokriće proračunskih manjaka iz proteklih godina nastalih preinvestiranjem u predizborne svrhe, nije ni socijalan (naš amandman za duplo povećanje naknada za novorođenčad,
6000 kn za prvo dijete,
12000 kn za drugo,
18000 kn za treće i više djece,
nije usvojen).
Dakle, proračun nije u svrhu demografske obnove i rezultirat će kašnjenjem  isplata za socijalne naknade i ostalih obveza za tekuće poslovanje (kao što smo bili svjedoci kašnjenja stipendija i sl.u tijeku ove godine). Stoga, kao oporbeni vijećnici ne želimo preuzeti odgovornost za posljedice usvajanja ovako nerealnog i neostvarivog proračuna u iznosu od 41,5 mil kuna, kao što je dovođenje Grada u još nezavidniju financijsku situaciju.  Jer, ovako nerealan plan  će neprijeporno donijeti pored postojećih, nove gubitke i nova zaduženja.  Poglavito, jer je u tih 41,5 mil kuna sadržan iznos od 11 mil kuna baziran na pomoći iz državnog proračuna, Splitsko-dalmatinske županije, Fonda za zaštitu okoliša te prodaji gradske imovine za koje ne postoje garancije da će se i ostvariti poput ugovora, predugovora, pisma namjere i sl.  Nemamo mandat građanima  i budućim generacijama ostavljati u nasljeđe gubitke i oduzimati im igrališta, razne sadržaje i visoke životne standarde  kakve žitelji Grada Supetra zaslužuju. Od pustih obećanja kako će se graditi nova osnovna škola, zapravo, samo što nije zabijen kamen temeljac, ni slova „O“, ni jedne kune, u ovom proračunu. Županija bi sufinancirala gradnju nove osnovne škole, ali je osnovni preduvjet da Grad Supetar osigura zemljište.  O tom zemljištu u Prijedlogu proračuna nema ni spomena!
Ovaj proračun, poput zadnjih 4,  je po sistemu: Ja ću gradit i trošit, a tko će platit, nije me briga! A kad se proda obiteljsko srebro, kojeg je ostalo jako malo, što onda? Zube na skanciju!
I još jednom,  usvaja se trošenje novca građana i poreznih obveznika, svaka utrošena kuna mora biti transparentna. Bolje 10 rebalansa nego jedan nerealan proračun!-

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.