brac online

Gospođa Lucija Puljak, dipl. pedagog, magistra metodike hrvatskog jezika i književnosti, lingvistica s doktoratom, bivša ravnateljica OŠ Pučišća, čuvarica baštine, predsjednica Hrvatskog fotosaveza, Udruge za otočki razvoj „Brač“ i fotokluba „Foto Roko, potpredsjednica Hrvatske zajednice tehničke kulture, nije dobila nagradu za životno djelo, za koju su je nominirale tri skupine građana.

 

 

Na 8. sjednici Općinskog vijeća Općine Pučišća vijećnici su sa dva glasa za, dva glasa suzdržana i pet glasova protiv, odlučili da gđa. Lucija Puljak, za ustrajan i uspješan višedesetljetni rad ne zaslužuje nagradu za životno djelo Općine Pučišća.

Na sjednici je jednoglasno odlučeno da se dipl. ing. Tonču Vlahoviću dodijeli povelja i plaketa počasnog građanina Općine Pučišća, za ustrajan i uspješan višedesetljetni rad na održanju, razvoju i promociji Klesarske škole u Pučišćima uz obrazloženje koje će se pročitati prilikom dodjele na svečanoj sjednici Vijeća prigodom Dana Općine.

Vijećnici koji su glasali protiv prijedloga da se nagrada dodijeli Luciji Puljak su se općenito složili kako je sve što je napravila "ionako bio njen posao".

O tom "ionako njenom poslu" iščitali smo nebrojene tekstove, pobrojali sate i sate rada, čudili se njenoj predanosti ka očuvanju baštine i edukaciji mladih. Ne možemo se oteti dojmu da su sati koje je provela na svom poslu uvelike premašili satnicu koju je zakonodavac predvidio za njeno radno mjesto, jer gospođa Puljak nije radila "posao", već je imala poziv, kojeg je neumorno slijedila i koji predstavlja njen život.

Donosimo tekst preuzet s FB Pučišća, jer iako mi beskrajno cijenimo gđu. Puljak i njezin rad, Pučišćani ga znaju bolje opisati, posebno oni koji su imali čast biti njeni učenici.

"...Napisala bi na ploču MORE, a mi smo u svoje bilježnice nizali asocijacije: ljepota, moć, šum, valovi, uzburkanost, smiraj, opasnost, beskraj. Rekla bi MAJKA, a mi smo, jedan za drugim nizali: ljubav, sigurnost, utjeha, ljepota, žrtva, ... A da bismo utisnuli u srce svu ljepotu pučiške vale, odvela bi nas 'u bore', gore na visoko, posjela nas i pustila da ispisujemo sve misli i osjećaje uživo, iz prirode. Da bismo osjetili svu snagu i vrijednost baštine, vodila nas je među suhozide, gradila s nama japjenice, učinila od nas reportere jednoga vremena, fotografe i pisce... Naučila nas je živjeti baštinu. Naučila nas je da svi možemo izgovoriti svu ljubav koju osjećamo prema zavičaju i ljudima koje volimo. Naučila nas je i da nije najvažnije govoriti 'gramatikano', da je puno važnije misliti, i ono promišljeno reći. Naučila nas je da naš je naš materinji jezik sredstvo kojim moramo promišljati svijet oko sebe. Nekima je bila teta u vrtiću, nekima učiteljica, nekima ravnateljica, cijeloj domovini poznata je kao znanstvenica, svijetu kao čuvarica baštine i njegovateljica kulturnog nasljeđa jednoga otoka, koji i nije svjestan koju borbu je ova žena uložila u svoj 'škoj'. Od ovoga tjedna ona je umirovljena. Više neće odlaziti u svoju pučišku školu koju je u posljednjih 13 godina, otkad je vršila ravnateljsku dužnost, podigla na najveću razinu i koja je u svijetu obrazovanja poznata kao primjer dobre prakse. Tiskana izdanja različitih edicija nastalih pod njezinom uredničkom palicom, čiji su ciljevi bili očuvanje lokalne baštine, najznačajniji su suvenir koji možemo ponuditi sljedećim generacijama.

Meštrovice, otići u mirovinu s ovakvom ostavštinom mogu samo rijetki. I dalje će se svijet okretati, i dalje će djeca učiti i usvajati nova znanja i nove vještine. Ali, još se na tom svijetu nije rodio čovjek koji ima sve što je potrebno da se uvijek, neumorno, kroz sve sfere ljudskoga djelovanja, autohtoni brački čovjek i njegova kultura življenja očuvaju od zuba novoga vremena. Nadamo se da ćete tek sada imati još više vremena za baštinu.
Hvala za sve lijepe dane djetinjstva.

IZ BIOGRAFIJE: Lucija Puljak rođena je 21. listopada 1952. u Supetru na Braču. Diplomirala je pedagogiju, magistrirala metodiku hrvatskoga jezika i književnosti te doktorirala lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom cijeloga radnog vijeka, koji je provela na različitim poslovima u neposrednoj odgojnoobrazovnoj praksi, bavila se znanstvenoistraživačkim i stručnim radom. Znanstveni i stručni rad temelji na metodologiji i metodici poučavanja te dječjem kognitivnom i jezičnom razvoju. Na tom iskustvu kreirala je i objavila mnogobrojne udžbenike za osnovnoškolsku djecu, priručnike za učitelje te znanstvene i stručne članke. Od 2004. godine sudjeluje u raznorodnim i različitim stručnim povjerenstvima čiji je zadatak uvoditi promjene u hrvatski sustav obrazovanja. Dodatnim edukacijama stekla je kompetencije za kreiranje i provođenje projekata koji se financiraju iz EU fondova. Angažirana je u međunarodnim partnerstvima (osobito hrvatsko-francuskim) usmjerenim na edukaciju mladih i očuvanje baštine. Za taj je rad odlikovana visokim francuskim odličjem iz reda Palmes Academiques. Predsjednica je Hrvatskoga fotosaveza, Udruge za otočki razvoj „Brač“ i Fotokluba „Foto Roko, a potpredsjednica Hrvatske zajednice tehničke kulture."


Izvor: Fb Pučišća

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.