Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Član europskog odbora za okoliš, naš novi europski parlamentarni zastupnik Ivan Vilibor Sinčić održao je tiskovnu konferenciju pred Ustavnim sudom RH zbog problema s otpadom u Hrvatskoj.

 Znamo da će Hrvatska platiti ogromne kazne zbog neodvajanja otpada, no najnovija događanja i Odluka MZOE kojom se zatvaraju odlagališta u jedinicama lokalne samouprave kako bi se fabricirao podatak o smanjenju komunalnog otpada vode novim problemima građana, posebno na otocima - rekao je tom prigodom Sinčić.

Tiskovna je održana pred Ustavnim sudom zato jer ni on ne radi svoj posao u zakonskim rokovima čime se povećavaju problemi i posljedice odluka RH. Gradsko vijeće Grada Supetra tražilo je primjerice ocjenu ustavnosti Zakona o održivom gospodarenju otpadom koji US mora riješiti u roku od 30 dana. Taj rok je istekao 1. kolovoza. Makar je člankom 36. Zakona o Ustavnom sudu sve rečeno, odluka US kasni više od tri mjeseca.Iz gradova, općina, udruga i posebno Gradskih vijeća postoji više od desetak zahtjeva za ocjenom ustavnosti ZOGO, Odluke ministra Čorića o dinamici zatvaranja otpadom i najnovije Uredbe MZOE, koje su upućene Ustavnom sudu. Niti jedan nije došao na dnevni red, a inspekcije zaštite okoliša su instruirano krenule u akciju kažnjavanja osoba, direktora, načelnika, gradonačelnika makar oni po Zakonu o lokalnoj samoupravi (organskom zakonu) uopće ne mogu odlučivati o prijemu otpada na odlagališta već to može samo GV.

Komunalna usluga enormno poskupljuje, a kamioni kruže stotine kilometara ne bi li iskrcali smeće na po ministru Čoriću za to odabranom mjestu. Kružno gospodarstvo nije zadovoljeno kruženjem otpada u kamionima po Hrvatskoj, već je i to suprotno ''načelu blizine'' koje smo po direktivama trebali implementirati. Centri gospodarenja otpadom projektirani su na 50% ukupne količine jer bi 50% trebali odvajati i reciklirati. Fond i MZOE se unatoč tome bave ulaganjem u CGOe, a ne primarnim odvajanjem, bez obzira što je prvo uvjet za povlačenje novca iz EU fondova. Što kad za godinu dana i za to počnemo plaćati kazne, dok se gušimo u smeću? - upitao se Sinčić dodavši kako Ustavni sud ima zadaću čuvati ustavni poredak i štititi građane od neustavnih i loših odluka vlasti i institucija, zašto onda to ne radi?

Kompletnu konferenciju za tisak europarlamentarca Sinčića možete pogledati ovdje.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.