brac online

Prošlog petka, u Vinariji Jako vino,održana je promocija knjige Divlji pijatkoju je izdala Srednja škola Bol uz potporu Ministarstva kulture.

 

 


Istodobno je bila organizirana i istoimena gastro fešta na kojoj su posjetitelji, uz prigodnu glazbu i druženje, mogli degustirati finu divlju spizu. Na jelovniku je bila sarma od raštike i blitve, oržot od motara (petrovac), štapići od motara, namaz od friškog motara, marinirani motar, mišanca na lešo. Od kolača su se mogle probati „spare“ s okusom levande, te s bajamama, orasima i tradicionalnim dalmatinskim začinima i mirodijama. Posebno iznenađenje za posjetitelje bio je koktel  s motarom – Trtajun. Konoba Pusa je sve oduševila svojim  kanapeima s namazom od mišance, štrudelom  s mišancom, a cheesecake s motarom je svima bio interesantan. Gosti na fešti bili su i predstavnici pet zemalja programa ERASMUS /iz Finske, Poljske, Grčke, Italije, i Njemačke/ s kojima Srednja škola Bol surađuje.

                                                                       

Riječ je o projektu i knjizi koji promoviraju samoniklo dalmatinsko bilje, a rezultat je terenskih radionica učenika bolske Srednje škole o samoniklom bilju i njegovoj primjeni u lokalnoj mediteranskoj kuhinji. vNakon terenskih radionica Hodam, učim, berem, jedem!na kojima su se učenici upoznavali s divljim zeljem priređena je gastro radionica u školskom kabinetu. Na radionici su učenici spremali jela od samoniklog bilja, a sve to pod vodstvom profesorice Ade Seferagić koja je osmislila jela predstavljena u knjizi. Fotografkinja Berislava Picek je sve to zabilježila vrhunskim fotografijama, a tu se našla da pomogne i novinarka Matea Domitrović i,naravno, urednica knjige Maja Duka. Brač, kao amblematsku zajednicu, obvezuje educiranje, očuvanje, primjena zdrave prehrane, običaja, načina života koji je po „mjeri čovjeka“, temeljenog na znanjima i resursima koji su „dati“ (čisto more, zemlja, zrak). Vjerujemo da je upravo prava uloga, ali i odgovornost učenika SŠ Bol, da svojom energijom i stečenim znanjima pošalju poruku lokalnoj zajednici i šire o vrijednosti  takve prehrane.                                                                                                        

Veliki broj prisutnih na promociji i njihovim pozitivnim reakcijama nakon degustacije divlje spize potvrda je da su svi aspekti projekta Divlji pijat uspješno ostvareni.

 

 

 

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.