Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

U Supetru će se 14. i 15. lipnja u Velaris Resortu održati deseti godišnji sastanak mreže stručnjaka nematerijalne kulturne baštine jugoistočne Europe.

 

 

 

 

Mreža stručnjaka nematerijalne kulturne baštine jugoistočne Europe osnovana je 2007. godine uz potporu UNESCO-a kako bi se podržala provedba Konvencije UNESCO-a iz 2003. godine u jugoistočnoj Europi. Godišnji sastanci mreže održani su u Arbanasiju, Bugarskoj u lipnju 2007., Safranbolu, Turskoj u svibnju 2008., Zagrebu, Hrvatskoj, u travnju 2009., Râmnicu-Vâlcei, Rumunjskoj, u svibnju 2010., Beogradu, Srbiji, u svibnju 2011., Ateni, Grčkoj, u svibnju 2012., Sofiji, Bugarskoj u svibnju 2013., Limasolu, Cipru, u svibnju 2014., te Veneciji, Italiji, u lipnju 2015.

Ti su sastanci pridonijeli unaprjeđenju i poboljšanju zajedničkog razumijevanja mogućnosti i izazova vezanih uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine kao ključne prednosti kulturne raznolikosti u jugoistočnoj Europi, kao i razvoju institucionalnih i stručnih kapaciteta u okviru odgovarajućih državnih tijela koja služe kao regionalna platforma za razmjenu znanja i dobrih praksi.

Tijekom prošlogodišnjeg sastanka u Veneciji, Italiji, sudionici su dogovorili da će svoj godišnji sastanak u 2016. usmjeriti na odnos između materijalne i nematerijalne baštine, s posebnim naglaskom na koordinaciju i sinergije između Konvencija UNESCO-a iz 2003. i 1972. godine.

Teme za rasprave
I. zasjedanje: Provedba Konvencije UNESCO-a za očuvanje nematerijalne kulturne baštine: napredak, iskustva i izazovi

Tijekom prvog zasjedanja, sudionici će održati kratke prezentacije (najviše 10 minuta) o glavnim kretanjima, postignućima i izazovima vezanim uz provedbu Konvencije iz 2003. u svojim zemljama, s posebnim naglaskom na razdoblje 2015. - 2016.

Prezentacije mogu sadržavati informacije o pravnim i regulatornim okvirima, općim politikama, mehanizmima suradnje, ustanovama, mrežama, kao i o specifičnim aktivnostima očuvanja i podizanja svijesti.

Nakon svake prezentacije slijede pitanja i odgovori.

II. zasjedanje : Konvencije UNESCO-a iz 1972. i 2003. godine: usklađivanje i koordinacija
U komplementarnom setu instrumenata za postavljanje standarda koji je izradio UNESCO za zaštitu kulturne baštine, Konvencija iz 1972. o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine i Konvencija iz 2003. o očuvanju nematerijalne kulturne baštine, one su koje broje najveći broj država članica, te su jedine dvije koje uključuju sustav upisa dobara na UNESCO-ove Popise.

Slijedom navedenog, rasprave tijekom ovog zasjedanja usredotočit će se na sljedeća pitanja:

• Razlike i sličnosti u pristupima između Konvencija iz 1972. i 2003.;
• Održivi razvoj na spoju između Konvencija iz 1972. i 2003;
• Iskustva, izazovi i naučene lekcije u koordinaciji Konvencija na državnoj razini.

Konferenciji će prisustvovati stručnjaci koji predstavljaju ministarstva kulture i/ili druga relevantna tijela Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Cipra, Italije, Grčke, Crne Gore, Republike Moldavije, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Makedonije i Turske i međunarodni stručnjaci i djelatnici UNESCO-a.

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.