Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

U Bolu su od 16. do 20. srpnja održani peti po redu Dani umjetničkog filma Lovely Days.

 

 

 

 

U Galeriji Dešković otvorena je samostalna izložba Partenza Renate Poljak, idejne začetnice Lovely Daysa. Nakon prikazivanja u Parizu, Splitu, Grazu i Puli, umjetnica ovaj multimedijalni rad koji je u potpunosti snimljen u Bolu, vraća na mjesto gdje je i nastao.

U Ljetnom kinu Bol manifestaciju su otvorili radovi jednog od najzanimljivijih umjetnika srednje generacije danas, Adriana Pacia. Godine 1997. Adrian Paci pobjegao je od albanskog građanskog rata i pronašao utočište u Italiji, a to njegovo biografsko iskustvo egzila je i polazna točka za njegov rad. U svojim filmovima Paci inscenira priče koje nas pozivaju na razmišljanje o suvremenim pitanjima našeg društva, kao što su imigracija, vječni tranzit te gubitak korijena. Na otvaranju je prikazan njegov kultni film The Column, iz 2013. godine, te 35-milimetarski film Per Speculum kao i Centro di Permanenza Temporanea, s kojim se probio u sam vrh svjetske umjetničke scene.

Prikazan je i dokumentarni film o Ulayu, vrhunskom konceptualnom umjetniku te dugogodišnjem partneru Marine Abramović, uz kojeg je umjetnica i postala poznata. Nakon toga francuski kustoski kolektiv Eternal Network predstavio je francusku video scenu, a riječ je o umjetnicima među kojima su Bertille Bak, François Curlet te Franz Höfner.

Kustosica iz Barcelone Imma Prieto predstavila je svoje istraživanje umjetničke scene u Brazilu i formi otpora koju ona predstavlja. Samo zatvaranje Lovley Days bilo je rezervirano za konceputalnu video umjetnost iz Srbije koju je predstavila kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Beogradu Una Popović.

Manifestacija se organizirala u sklopu 27. Bolskog Lita u suradnji s Centrom za kulturu Bol. Program je podržan sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Općine Bol i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

 

 

Prilog: Pero Vidaković
Fotografije: Renata Poljak i Lovely days

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.