Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Gina Damjanović i Detour spektakulranim su dvosatnim koncertnim slavljem u zagrebačkoj Tvornici obilježili desetgodišnje djelovanje grupe.

 
Grupa Detour jučer je u zagrebačkoj Tvornici proslavila deseti rođendan. Bilo je poprilično vruće, što zbog visokih 18 °C, što zbog Ginine afro fizure, a što zbog jako dobre svirke. Slavlje je bilo duplo jer se, osim rođendana, slavilo i izdanje novog albuma Detour10. Iako su se mnogi nadali novim pjesmama, na albumu se nalaze rearanžmani starih. Novo čitanje starih pjesama čak i nije loša ideja jer nam donosi odličnu Gininu interpretaciju, općenito jedno osvježenje.

Koncert je započeo oko 22 sata i trajao sve do ponoći. Tvoje lice se promijenilo otvorilo je svirku i instatno pokrenulo publiku koja je u početku ipak bila ponešto škrta na suradnji. U duhu toplog vremena, uslijedila je pjesma Ljeto počinje, dok je Zmaj odlično pokazao Gininu sposobnost gradacije glasa.


Prvi gost koji se pojavio na sceni bio je Dario Iričanin s pjesmom Nema. Nakon velikog pljeska na scenu se ponovno vraća Gina koja je očarala izvedbom pjesme Čudno, ali najveću zaslugu ipak treba dati gudačima koji su zaslužni za zanimljiv i pomalo melankoličan zvuk. Ines Tričković, nekadašnja pjevačica Detoura, pridružila se kao drugi gost otpjevavši Cvijet. Povratak Gine i prvi taktovi Plešem sama izazvali su ovacije publike, a saksofonistički solo Jakše Kriletića samo je potkrijepio već ionako užarenu atmosferu.

Treći gost bila je Maja Posavec a nakon što ju je publika dočekala s velikim pljeskom, počastila ih je pjesmama Mjesec i Snijeg, a izvela je i Daleko sviravši gitaru.


Srce veliko i Nova nada Nenada stavljaju u poziciju glavnog vokala. Publika je odlično komunicirala na ovim pjesmama i konačno bez ikakvog sustezanja pratila ritam. Zaljubila sam se mikrofon vraća Gini i pokazuje koliko je publika zapravo dobro prihvatila novu pjevačicu znajući tekst od riječi do riječi. Kao bis izvedene su Plešem sama, Zmaj i standardno Tvoje lice se promijenilo.

Završni dojam koncerta je da svakome tko nije bio može biti žao. U Hrvatskoj nemamo priliku često čuti tako dobro uigran bend, s dobrim, urbanim repertoarom. Gina se više ne mora nazivati novom pjevačicom Detoura jer mislim da je jučerašnjim koncertom i više nego dokazala da je spremna ne samo biti zamjena Maji Posavec, već bendu donijeti neko novo ruho, ipak ne odstupajući previše od već prepoznatljivog stila.

Bravo svi!

 

 

 


Ziher.hr/Magda Smojver
Foto: Adela Mrnjaus

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn