Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Uoči Druge korizmene nedjelje, u subotu 11. ožujka, Faroski kantaduri iz Staroga Grada na otoku Hvaru održali su korizmeni koncert u crkvi Navještenja Marijina u Supetru. 

 

 

 

Pod vodstvom Jakše Vranjicana nastupili su s koncertom "Za križem" sastavljenim od tradicijskih korizmenih napjeva iz Staroga Grada i Vrbanja.

Svoj nastup započeli su ulaznom procesijom s napjevima Nedjelje muke Gospodnje, a zatim se predstavili s velikotjednim napjevima. Tako su, između ostaloga, izveli ulomak Muke Gospodina našega Isusa Krista po Luki, zatim napjev "Prosti moj, Bože", "Plač Jeremije proroka", a posebno se ističe njihova velikotjedna izvedba napjeva "Puče moj". Treba istaknuti i izvedbu vrbanjskoga napjeva Gospina plača. Prije završnoga dijela pučki pjevači otpjevali su "Klanjajmo se tebi, Isukrste" uz poklon raspelu koje je za korizmenoga nastupa držao jedan od članova Faroskih kantadura. Ciklus velikotjednih napjeva Faroski kantaduri zaključili su izvedbom pripjevnoga psalma "Aleluja" iz liturgije Uskrsnoga bdjenja i napjeva "Tebe, Boga hvalimo".

Faroski kantaduri čuvari su bogate kulturne i crkvene baštine pučke glazbene tradicije Staroga Grada i otoka Hvara. U tijeku višegodišnjeg organiziranoga djelovanja Faroski kantaduri održali su više od 140 nastupa u Hrvatskoj i svijetu. Osobito su poznati po napjevima iz pasionske baštine, a s tradicijskim korizmenim napjevima iz Staroga Grada i Vrbanja nastupili su u dvadesetak zemalja Europe i Amerike.

 

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.